Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

miercuri, 24 februarie 2016

Briosa Kringle estonian

De mult vroiam sa fac aceasta briosa ...
 
Am asteptat 24 februarie cand este ziua  nationala a Estoniei .
Estonia este o tara baltica, alaturi de suratele ei, Letonia si Lituania. Cu 1.300.000 de locuitori si o suprafata de 45.000 de kilometri patrati, este cea mai mica dintre statele care inconjoara Marea Baltica.
In zona se intalnesc curentii oceanici cu vanturi reci de pe continent, dar temperatura medie in timpul anului este una comfortabila de 15 - 20 de grade Celsius. Nu exista munti, nici macar dealuri in schimb in Estonia se gasesc paduri (ce acopera 40% din suprafata tarii) si lacuri (peste 1400).
Estonienii sunt inruditi cu finlandezii, iar limba lor are influente finlandeze si unguresti.
Mancarea traditionala estoniana isi are radacinile in mancarea familiilor de la tara, bazata pe carne de porc, cartofi si legume din gradina. Principalele influente culinare vin de la germani, care au condus Estonia mai multe secole. Specialitatile nationale sunt Sult (piftie de vitel), Taidetud vasikarind (friptura impanata de vitel), Rosolje (hering cu otet si sfecla), gasca umpluta cu mere si prune si supa de bureti. Bauturile traditionale sunt berea Saare, vinul fiert si Vana Tallinn.
(sursa : http://limbimoderne.blogspot.fr/)

Ingrediente: 6 persoane
300g de făină 
12 cl de lapte caldut
1 linguriță zahăr 
1 ou 
30 g unt la temperatura camerei 
1 plic de drojdie uscata
un vârf de cuțit de sare 
1 lingura ulei de masline 
Garnitură:
3-4 linguri nutella, crema de ciocolata
chips-uri de ciocolata alba (facultativ)
zahar pudra

Mod de preparare: 
Se dizolvă drojdia în puțin lapte caldut cu zahărul.
Se amestecă bine și se lasă sa creasca aproximativ 5 minute. 
Intr-un bol se toarnă făină, sarea și untul tăiat bucățele. 
Se amestecă bine până când untul este complet încorporat.
Se adauga drojdia, oul si treptat laptele caldut.
La sfârșit se adaugă uleiul.

Frământați bine pana cand aluatul devine elastic si neted (la robot timp de aproximativ 8 minute). 
Se acopera si se lasa aluatul să crească într-un loc cald aproximativ 2-3 ore. 
Dupa ce a crescut, se framanta din nou si se degazează aluatul. 
Se incalzeste cuptorul la 180 °.
Intindem aluatul într-o foie dreptunghiulara. 
Ungem cu crema de ciocolata si presaram chips-uri de ciocolata alba.
Rulam aluatul. 
Se taie sulul de aluat  în lungime. Nu-l taiati complet, lasati capatul nataiat. 
Impletiti cele doua lungimi de aluat si uniti capetele formand un cerc.
Se pune briosa  pe o tava acoperita cu foaie de copt. Lasati sa creasca din nou inca 1 ora .
Dati la cuptor si coaceti timp de 20 la 25 de minute. 
Se pudreaza cu zahar pudra si se serveste.
Este delicioasa .....


Pofta Buna !!!!



imprimez print



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...