Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

marți, 1 decembrie 2015

Cozonac cu nuca

1 décembrie este Ziua națională a României. Cu aceasta ocazie va propun o reteta traditionala romaneasca - Cozonac cu nuca.
Acest desert a fost ales pentru a reprezenta România în cadrul inițiativei Café Europa in Austria, pentru Ziua Europei in 2006 .




Ce sarbatorim de 1 decembrie?
Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august.
In 1990 sub președintele Ion Iliescu ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.
Alegerea zilei de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște și Crăciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia.
Umplutura poate conține nucă, alune, mac, stafide, rahat turcesc, fructe zaharate (confiate), brânză dulce (așa numita pască pregătită de obicei de Paști), cacao, marmeladă sau combinații ale acestor ingrediente: nuci și mac, nuci și cacao, nuci și rahat, nuci, stafide și rahat, brânză dulce și stafide, etc.
De regulă, cozonacii împletiți nu au o umplutură propriu-zisă, ci doar bucățele de fructe confiate, nuci, rahat, stafide, înglobate în aluat.
Cozonacii se coc în cuptorul bine încălzit la început la temperatura de cca. 180° C, după ce au crescut și încep să se rumenească se dă focul mai încet (nu se deschide cuptorul!). După ce s-au scos din cuptor se lasa să se racească în tavă la caldură feriți de curent.
(sursa: Wikipedia)
Ingrediente :
Aluat;
- 350 gr făină
- 40 gr zahăr
- 1 pliculet de drojdie uscata
- 13 cl de lapte cald
- 80 gr unt moale
- 2 oua
- 1 pachetel de zahăr vanilat
- 1 vârf de cuțit de sare

Umplutura:
-100 gr de nuci macinate
- 1 lingura de cacao
- 2-3 linguri de zahăr
- 1 albus de ou
- 3 linguri de lapte
- esenta de rom
- 40 gr stafide

Mod de preparare:
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina.
Lasam sa-si dubleze volumul .
In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, ouale, sarea si zaharul vanilat. Amestecati si adaugati laptele ramas treptat. La final adaugam untul moale si framantam cca 10-15 minute.
Acoperiti cu un prosop si lasati la dospit 2 -3 ore într-un loc cald.

Pregătiți umplutura:
Albusul de ou se bate spuma cu un praf de sare.
Se amesteca nucile macinate cu cacaoa, zahărul, esența de rom și laptele.
Incorporam albusul de ou batut amestecand usor de sus in jos. Adaugam stafidele.

Făinăm suprafața de lucru și intindem aluatul intr-o foaie de forma dreptunghiulara.
Se taie fâșii subtiri pe partea de jos a dreptunghiului. Se impletesc 2 cate 2.
Pe partea superioară punem umplutura. Rulam pana la partea de aluat tăiat.
Luați fiecare tresă și o dati peste ruloul format cu umplutura (vezi fotografiile).
Asezati cozonacii pe o tava cu hartie de copt si lasati-i sa creasca 30 de minute.
Incalziti cuptorul la 180*C.
Ungeti cu galbenus de ou si decorati
Se coace timp de aproximativ 30 de minute.
Serviti la micul dejun cu cafea sau ciocolată caldă ......... hummmmmmmmmm





Sphinx -  Bucegi
 Arsura- Cluj







oeufs peints paques roumanie



Pofta Buna !!!!!

imprimez print


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...