Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

marți, 9 februarie 2016

Gogosi

Astazi in Franta sarbatorim "Mardi Gras" - traditia este de a se manca gogosi.
Data sarbatorii este variabila, ca si Pastele, insa Mardi Gras incepe intotdeauna cu o zi inainte de Lasata Secului. Pentru credinciosi, este ultima „sansa” de a indeparta toate tentatiile interzise pe perioada postului, astfel incat este o zi de dezmat culinar.
Asadar, se mananca mult, se mananca gras, cu unt, oua, carne, alcoolul curge rauri-rauri, se danseaza dezlantuit, iar oamenii se dedau la tot soiul de excese, si nu doar culinare... 
Excesele culinare sunt puse si pe seama faptului ca inainte de post, organismul are nevoie sa-si faca o rezerva energetica din care sa consume in perioada urmatoare. In acelasi timp, credinciosii vor sa-si goleasca frigiderele de alimentele interzise in perioada postului, pentru a nu cadea prada ispitelor.

Originile sarbatorii de Mardi Gras sunt, bineinteles, in Franta, insa Mardi Gras este sarbatorit in multe tari catolice cu populatie francofona (Franta, Belgia, Canada – in special in Quebec, Senegal). Cele mai faimoase parade sunt insa cele din New Orleans, din Cartierul Francez (French Quarter), orasul din Louisiana fiind celebru pentru mostenirea sa multiculturala. 
Se pare ca primul Mardi Gras a fost celebrat in jurul anului 1700 de catre colonistii francezi, insa abia un secol mai tarziu sarbatoarea a devenit oficiala, pentru ca in zilele noastre sa aiba o amploare fara precedent. Se estimeaza ca in ultimii ani, ea atrage in oras in jur de 1 milion de turisti. De la an la an, sarbatoarea este tot mai fastuoasa. Fiind sarbatoare oficiala, institutiile si magazinele care nu comercializeaza produse specifice sunt inchise, in schimb pentru comerciantii specializati, Mardi Gras este o ocazie multasteptata de a-si spori profiturile.
Gogoașa este un aliment din aluat prăjit, fiind popular în multe țări și preparată în diverse forme ca o gustare dulce care poate fi făcută acasă sau cumpărată din brutării, supermagazine, tarabe cu produse alimentare și puncte de vânzare de specialitate. Ele sunt de obicei dulci, prăjite dintr-un aluat de făină, și în formă de inele sau sfere aplatizate care conțin uneori umpluturi.
Gogoșile se mănâncă de obicei cu zahăr pudrat deasupra, sau cu gem în interior, însă cele americane se mănâncă cu bombonele, frișcă și glazură.

Prima reţetă tipărită a gogoşilor poate fi găsită într-o carte de bucate englezească din 1803. Totuşi, se pare că istoria gogoşilor în lume datează de pe vremea romanilor, secolul II î.Hr., când se numeau globulii. Chiar dacă noi le asociem doar cu ceva gustos, în trecut se pare că aluatul prăjit avea un caracter sacru şi festiv. Poate cea mai veche menţiune a sa este în Levitic, unde se spune că turte amestecate cu ulei şi făină şi apoi prăjite erau aduse drept jertfă lui Dumnezeu.
Şi grecii din Antichitate erau mari amatori de gogoşi. Aceştia prăjau benzi din aluat pe care le ungeau cu miere. În Evul Mediu bucătarii arabi porţionau aluatul şi îl marinau în sirop pentru a-l îndulci.

De asemenea, în Europa Evului Mediu, istoricii spun că gogoşile se preparau mai ales în bucătăriile mănăstirilor, în perioada dinaintea Postului Paştelui. Pe la 1400 desertul a devenit popular în Anglia, Germania şi Olanda. Pelerinii şi coloniştii olandezi au adus reţeta magică în America, mai exact în Manhattan.
Gaura de la gogoaşă este atribuită de istoricii bucătăriei căpitanului Gregory Hanson, un marinar olandez al cărui vas a fost lovit de furtună la 22 iunie 1847. El a explicat că pentru a ţine bine mâna pe cârmă a înfipt gogoaşa în spiţele ei şi aşa a apărut prima gaură din gogoaşă văzută vreodată de vreun muritor. Nu ştim dacă povestea este adevărată, dar este amuzantă.
(sursa: http://observator.tv/; http://www.consiliervacante.ro/)


Ingrediente:
1 pachetel de drojdie uscata
250 gr făină 
10 cl de lapte
1 ou 
3 linguri de zahar
50g  unt
sare

zahăr pudră
ulei pentru prajit




Mod de preparare:

Într-un castron, se amestecă făina și drojdia uscata.
Adaugam laptele încălzit în prealabil și framantam bine (dacă aveți un robot utilizați-l).
Se adaugă zahărul, sarea și oul si se framanta 10 minute, până când aluatul se desprinde de castron. Adaugam untul în 2 etape si frământam până când este bine incorporat.
Acoperiți vasul cu un prosop si lasati-l sa creasca 60 de minute
într-un loc cald.

Fainati suprafata de lucru, framantati un pic aluatul.
Intindeti aluatul cu un rulou, taiati gogosile cu ajutorul unei forma sau al unui pahar.

Le puteti face cu o gaura in mijloc, umplute cu Nutella sau puteti face forme diverse....





Le depuneti pe o placa acoperita cu hartie de copt.
Acoperiti-le cu un prosop si le lasati sa creasca inca 30 de minute.

Incingeti uleiul si puneti la prajit gogosile 30 secunde pe fiecare parte.

Le scoateti pe hartie absorbanta si le dati prin zahar pudra.






 

Pofta Buna !!!!
imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...