Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

sâmbătă, 14 februarie 2015

Gratin de cartofi cu branza Reblochon - Tartiflette

Reblochon = o brânză cu denumire de origine controlată, obţinută din lapte crud.


Istoria anecdotică a brânzei reblochon datează din timpul Evului Mediu francez, când fermierul trebuia să plătească seniorului o dare pentru păşunatul vacilor pe alpaje. Suma era proporţională cu cantitatea de lapte produsă, dar putea fi plătită şi în natură, laptele servind, în acest caz, la fabricarea brânzei numite "tomme", rezervată seniorilor şi celor înstăriţi. Ca să plătească mai puţin, fermierul isteţ practica o mulgere (blocher) incompletă, pe care o termina după ce trecea perceptorul; astfel, avea loc o a doua mulgere (re-blocher) în urma căreia se obţinea un lapte mult mai gras.
Pentru că nu putea fi păstrat mult timp, acest lapte era transformat într-o brânză moale pentru consumul personal al fermierului, denumită reblochon.

Delicată şi păstrătoare a tuturor savorilor alpine, ca să fie corect apreciată (miros, culoare, consistenţă), brânza aceasta trebuie asociată cu vin local şi pâine la cuptor, pregătită din făină integrală.
La începutul secolului, producţia anuală de reblochon nu depăşea 40 de tone, însă, o dată cu creşterea numărului de turişti hibernali, brânza şi-a găsit locul pe mese, mai ales datorită invenţiei tartifletei (de la numele cartofilor din compoziţie), mâncarea schiorului foaaaarte flămând
.

Reblochon cumparat la sfârșitul lunii decembrie la Flumet în timpul vacanței noastre la schi și apoi congelat - super .. bine de stiut pentru anul viitor.




 Ingrediente (4 persoane): 

- 1 mic Reblochon de Savoie
- 8 cartofi
- 150g bacon taiat bucatele
- 1 ceapa, 1 catel de usturoi
- 2 linguri de smantana
- sare
- piper


Preparare:
Fierbeti cartofii întregi. Se curata si se taie in cuburi sau felii.
Se taie marunt ceapa și usturoiul și se calesc cu un pic de unt.
Se adauga baconul, se coloreaza si apoi se pun cartofii. Gatiti inca 5 min.



Adăugați smantana, un pic de sare și piper, lăsați cartofii sa se înmoaie câteva minute înainte de a transfera totul într-un vas de copt. Taiati Reblochon-ul în două pe direcția grosimii și puneți-l peste cartofi.

Coaceți în cuptorul fierbinte (220 ° C) timp de 20 până la 30 de minute.


Serviti cu o salata verde sau cu câteva roșii, sau cu muraturi.







Cel mai mare fan .......
Poftă Bună !!!!!
imprimati-print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...