Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

marți, 1 septembrie 2015

Kapustnica: supa slovaca cu varza murata

Astazi 1 Septembrie este Ziua Națională a Slovaciei.
Pentru a celebra locuitorii acestei tari din Europa Centrala va propun o reteta traditionala slovaca -Kapustnica .
Este o reteta de supa cu varza murata, carnati afumati si prune uscate. servita de obicei la masa de Craciun.

Slovacia, oficial Republica Slovacă (slovacă: Slovensko, oficial Slovenská republika) este un stat fără ieșire la mare din Europa Centrală, cu o populație de peste cinci milioane de locuitori, și o suprafață de aproximativ 49.000 km². Se învecinează cu Ucraina la est, cu Polonia la nord-est, cu Cehia la nord-vest, cu Austria la vest și cu Ungaria la sud. 
Capitala și cel mai mare oraș este Bratislava, localizat în sud-vestul țării. Slovacia este un membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, OMC și a altor organizații internaționale.
În antichitate, teritoriul a fost locuit de triburi dacice, celtice și germanice, iar peste câteva secole, teritoriul fusese încorporat în Imperiul Roman.




Ingrediente:
-500 gr de varza murata
-300 gr de ciolan afumat (sau peste afumat)
-2 carnati afumati
-10-12 prune uscate
-1 ceapa
-2 catei de usturoi
-1,5 l apa
-1 lingura bulion de rosii
- cimbru, dafin
-2 lingurite paprika
-sare
-piper proaspat macinat
- smantana


Mod de preparare:
Puneti ciolanul afumat la fiert in apa pentru 20 de minute.
Desarati varza, tocati-o fasii fine.
Tocati marunt ceapa si usturoiul.

Intr-o oala adanca prajiti carnatii si ciolanul (taiate in 3) intr-o lingura de ulei.


Adaugati ceapa si usturoiul si reveniti.
Puneti varza murata, 1,5 l de apa, cimbrul si dafinul.

Acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic timp de o ora.
Scoateti carnea si taiati-o cubulete iar carnatul taiati-l rondele.
Adaugati-le din nou la varza cu prunele uscate, paprika si bulionul de rosii.










Lasati sa fiarba inca o jumatate de ora.
Verificati daca mai trebuie sare si piper.
 Serviti supa fierbinte cu o lingura de smantana.




O puteti acompania cu mamaliguta sau cu o paine de calitate. 
O "nebunie" de supa aromata si parfumata. Aciditatea verzii murate este atenuata de dulceata prunelor....
Pofta Buna!!!!

imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...