Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

joi, 14 aprilie 2016

Mancarica de linte cu morcovi

Va propun o reteta de post (si nu numai....), delicioasa, plina de vitamine si consistenta.
Lintea se bucura de mare succes la curtea faraonilor egipteni, după cum indică frescele din epoca domniei lui Ramses al II-lea. Nici asirienii nu erau străini de cultivarea lintei. Se pare că lintea era cultivată chiar în vestitele grădini suspendate ale Babilonului, în secolul al VIII-lea î.H.
Treptat, culturile de linte s-au răspândit în Grecia antică, însă aici lintea era văzută ca alimentul săracilor.
De altfel, despre noii îmbogăţiţi ai vremii se spunea, ironic, că lintea nu mai era pe gustul lor... De-a lungul timpului, lintea a devenit un aliment de bază.

Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.
Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul.

Verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică, lintea se găseşte în diverse sortimente.

Avantajul lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute).

Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai răspândită varietate de linte. În schimb, lintea roşie este cel mai rar sortiment.
(sursa : www.csid.ro)

Ingrediente : 4 persoane

300 g linte verde
2 cepe mici
2 catei de usturoi
3 linguri de ulei de măsline
4 morcovi tăiati în rondele
apă
2 linguri pasta de tomate
1 linguriță boia
cimbru, dafin
sare și piper
Mod de preparare: 




Nu-i nevoie să înmuiați lintea inainte.
Spălați-o bine in apa rece.
Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie adanca și se prăjește ceapa și usturoiul tocat .
Se adauga rondelele de morcovi si lintea verde. Revenim timp de 5 minute .

 Se acoperă cu apă, se adaugă sosul de roșii si se amestecă . Se adaugă cimbrul, dafinul, boia de ardei , sare și pipe. Se acopera și se fierbe la foc mic timp de 35-40 minute.
Se adaugă apă , dacă este necesar și se amestecă din când în când .
Verificati de sare si piper.

Serviti cald. Poftă Buna!

Alte retete cu linte.


imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...