Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

joi, 14 ianuarie 2016

Mancarica de mazare verde

Mazarea este originara din Asia centrala si Europa si a fost consumata de catre oameni timp de mii de ani. Este mentionata in Biblie si a fost pretuita de civilizatiile egipteana, greaca si romana. Abia in secolul al XVI-lea tehnicile de cultivare au obtinut mai multe varietati de mazare, iar oamenii au inceput sa o consume in stare proaspata, nu doar uscata. Chinezii au fost primii care au consumat atat pastaile, cat si boabele de mazare.
Mazarea verde este un adevarat depozit de nutrienti, continand 8 vitamine, 7 minerale, fibre si proteine.

Iata cateva din beneficiile acesteia asupra organismului:
- intareste oasele
- este o buna sursa de acid folic si vitamina B6.
- energizarea organismului- o buna sursa de vitamina C
- o parte din nutrientii din mazare, inclusiv vitamina C, sunt elementari in protejarea organismului impotriva cancerului.

Alte beneficii ale mazarii:
- Prin continutul scazut de calorii, sunt o alegere buna pentru persoanele care incearca sa slabeasca.
- Fibrele din componenta mazarii o recomanda persoanelor care sufera de constipatie.
- Luteina din mazare protejeaza impotriva degenerarii maculare si a cataractei ce se instaleaza odata cu inaintarea in varsta.
- Mazarea verde incetineste procesul aparitiei glucozei in sange
(sursa : http://www.reteteculinare.ro)

Am folosit mazare verde "proaspata"- curatata si pusa apoi la congelator.

Ingrediente : 
400 g mazare verde boabe
1 lingura ulei masline
1 ceapa tocata marunt
1 catel de usturoi tocat
100 g bacon afumat- felii subțiri
3 morcovi curatati si taiati rondele
6 cartofi curatati si taiati cuburi
1 lingura de boia de ardei dulce
2 linguri de bulion de rosii
2 cani cu apa
cimbru, dafin
sare, piper
prune uscate (facultativ)


Mod de preparare: 
Într-un wok sau tigaie adanca, se incinge uleiul si se pun la prajit feliile de bacon.
Dupa ce s-au colorat se pune la calit ceapa, usturoiul si morcovul.

Adaugam apoi mazarea verde, boia dulce și se revine totul cateva minute.
Diluati bulionul de tomate intr-un pahar de apa.

Adaugati bulionul, cartofii si inca o cana cu apa.


Se condimentează cu sare, piper, se adauga cimbrul si dafinul și se fierbe la foc mic timp de 25 minute.
Adaugati apa daca mai trebuie  si prunele uscate cand mai raman 5 minute.

Serviti cald .

Pofta Buna!!!!
imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...