Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

miercuri, 9 martie 2016

Sfintisori - mucenici moldovenesti

  • În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți,mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.
Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac. Moaștele lor au fost răspândite la diverse biserici din spațiul ortodox.


  • Aluat:
    600g faina
    2 oua
    160ml lapte
    1 plic de drojdie uscata
    2 linguri ulei
    6 linguri zahar
    1 plic de zahar vanilat
    un praf de sare
  • 1 galbenus de ou

    Sirop:
    300 ml apa
    150 g zahar
    coaja de la o portocala

    Decor:
    4 linguri miere
    100 g nuca macinata , nuca de cocos


    Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 2-3 linguri de lapte, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze  volumul .
  • In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, ouale, sarea si zaharul vanilat.
  • Turnam laptele caldut pana se incorporeaza tot. La final adaugam uleiul si framantam cca 10-15 minute. Lasam la dospit.
    Eu am folosit masina de paine- program aluat.
  • Aluatul dospit se framanta un pic si se imparte in 20 bucati.

    Din fiecare bucata se intinde un fir subtire de 25-30 cm pe care-l impletim in doua apoi unim capetele. Rezulta un colacel rotund pe care-l incrucisam obtinand un 8. 







  • Se pot face si doua rasuciri dinspre capetele spre centru - al doilea capat se rasuceste in sens invers fata de primul.


  • Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la crescut 15-20 minute.
    Dupa ce au crescut ii ungem cu ou si-i dam la cuptorul incalzit  pana se rumenesc usor (20 de minute- se face testul cu scobitoarea).


















  • Siropul se face prin fierberea ingredientelor 2-3 minute.
  • Se scoate tava din cuptor, se indeparteaza hartia de copt.
  • Scufundam fiecare mucenic in sirop. Se pot unge si cu pensula de mai multe ori. Puteti pune restul de sirop in tava sub ei sa-si traga din el. Ii lasam pe tava sa se insiropeze bine


  • Ii ungem apoi cu mierea si presaram nuca macinata sau nuca de cocos.


  • Pofta Buna!                                                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...