Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

duminică, 1 noiembrie 2015

Supa de linte rosie

Lintea rosie este tipul de linte care fierbe cel mai rapid

Lintea se bucura de mare succes la curtea faraonilor egipteni, după cum indică frescele din epoca domniei lui Ramses al II-lea. Nici asirienii nu erau străini de cultivarea lintei. Se pare că lintea era cultivată chiar în vestitele grădini suspendate ale Babilonului, în secolul al VIII-lea î.H. 
Treptat, culturile de linte s-au răspândit în Grecia antică, însă aici lintea era văzută ca alimentul săracilor. 


De altfel, despre noii îmbogăţiţi ai vremii se spunea, ironic, că lintea nu mai era pe gustul lor... De-a lungul timpului, lintea a devenit un aliment de bază.

Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.
Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul.

Verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică, lintea se găseşte în diverse sortimente. 
Avantajul lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute).

Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai răspândită varietate de linte. În schimb, lintea roşie este cel mai rar sortiment.
(sursa : www.csid.ro)


Ingrediente:
- 250 gr linte rosie (bio)
- 1 ceapa
 - 1 catel de usturoi
- 1 lingura ulei de masline
- sare, piper, paprika, 
- cimbru, dafin
- 1,5 l de apa
- 1 lingura de smantana


Mod de preparare:



Se spala lintea in cateva ape (lintea rosie nu are nevoie de o perioada de inmuiat)


Taiati ceapa marunt. Incalzim uleiul de masline,prajiti ceapa, adaugati usturoiul tocat si lintea rosie.
Amestecati si reveniti totul.

Acoperiti cu apa, adaugati ierburile, paprika.
Lasati sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute. Verificati daca este fiarta.

Mixati lintea fiarta, adaugati smantana si apa in care a fiert pana veti obtine consistenta dorita. Amestecati si condimentati.

Serviti fierbinte cu crutoane de paine prajita usturoiate sau crutoane de turta dulce.


Ideala pentru perioada de post (fara smantana binenteles).

Daca nu sunteti in perioada de post puteti adauga bucatele de bacon afumat prajit.
Pofta Buna !!!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...