Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

duminică, 3 mai 2015

Tocana de vitel- Blanquette

Aceasta reteta este delicioasa, am facut-o de mai multe ori si va asigur...este perfecta !
Originea exactă (locul și data) a "blanquettei" nu este evidenta: regiunea Lyon, Picardia, Burgundia, etc ...O primă versiune scrisa se găsește în cartea de bucate a lui Vincent La Chapelle în 1735.
În 1837 Jules Gouffre, nu mai folosește resturi de friptură cum se obisnuia, dar are o rețetă cu carne de vitel cruda, care apoi trebuie să fiarba. Ea a devenit una dintre cele mai vechi rețete din gastronomia franceză, o reteta esențiala, un simbol al tradiției culinare. (sursa: Wikipedia)


Ingrediente pentru 6/8 persoane:
- 1,2 kg de carne de vițel 
- 5 morcovi 
- 3 praz 
- 1 ceapa 
- 2 catei de usturoi 
- 1 telina tulpină 
- 1-2 lingurite sare  
- piper, cimbru 
- 20 cl de vin alb 
- 300 g ciuperci  
- 30 gr unt (pentru ciuperci) 
- 40 gr unt (pentru sos) 
- 2 linguri faina 
- 2 galbenusuri de ou 
- 100 ml smântână 


Mod de preparare :


Se curata morcovii, usturoiul si ceapa. 
Se toaca marunt prazul, usturoiul si ceapa. Se taie morcovii în rondele. 
Se pun la fiert 2 litri de apă într-o oală mare, scufundați carnea in apa fierbinte timp de aproximativ un minut pentru a o albi. Se scurge carnea si se clăteste bine cu apă rece.

Puneti carnea in oala minune.
Adaugati ceapa, usturoiul, prazul, morcovii, telina si cimbrul.
Sarati, piperati și adaugati vinul. Se adaugă apă astfel încât carnea și legumele sunt acoperite.
Închideți capacul si se gateste timp de 20 de minute din momentul în care supapa fluiera.
Se spală ciupercile și se taie în felii. Le gatiti intr-o tigaie cu unt  timp de zece minute.

Rezervati. Deschideți oala minune. Scoateti carnea și legumele, strecurati si pastrati zeama. 
Punem carnea si legumele din nou in oala.



Se topește 40gr de  unt într-o tigaie. Atunci când este topit, se adauga faina toata și se amesteca pana se usuca timp de 2-3 minute.

Se toarnă deasupra 80 cl de zeama si se lasa sa se ingroase.
Se toarnă sosul alb peste carne și legume.

Adaugati ciupercile. 

Se amestecă 2 galbenusuri de ou cu smantana.
Se adauga și se amestecă, fiind atent ca preparatul nu fiarba.

Gustati, sarati daca este nevoie si serviti cu orez- reteta aici sau cu mamaliga.



Pofta buna !!!!!
imprimati- print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...