Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

miercuri, 24 august 2016

Coltunasi cu branza -Varenyky

Astăzi 24 august este ziua naţională a Ucrainei , prin care se aniversează proclamarea independenţei față de Uniunea Sovietică, în anul 1991.
Va prezint cu aceasta ocazie o reteta traditionala de Varenyky- Coltunasi cu branza.

Varenyky sau colțunașii sunt un preparat culinar care constă din bucăți de aluat umplute cu brânză, carne tocată, gem, dulceață etc. și fierte în apă.

Colțunașii ucrainieni si romani sunt identici cu pierogi din bucătăria poloneză, si foarte similari cu pelmeni din bucătăria rusească, bansh din bucătăria mongoleză, jiaozi (în cantoneză gaau) sau húndùn (în cantoneză wonton) din bucătăria chinezească, manti din bucătăria turcească și cea kazahă, momo din bucătăria nepaleză și cea tibetană, chuchvara din bucătăriauzbecă, mandu din bucătăria coreană, gyoza din bucătăria japoneză și ravioli din bucătăria italiană .

Cu toate că se întâlnesc și variantele de colțunași umpluți cu carne, brânză sărată, cartofi sau alte legume, spre deosebire de țările vecine, în România majoritatea colțunașilor au umpluturi dulci și sunt considerați deserturi.
În unele regiuni din Bucovina și Transilvania aceștia sunt cunoscuți sub numele de piroști sau piroște (singular piroșcă), iar în regiuni din Moldova sub numele de chiroște (singular: chiroașcă).
Adesea colțunașii sunt serviți cu smântână sau sosuri.

Eu ii prefer fierbinti cu unt si zahar tos.


Ingrediente: 6 persoane
Pentru aluat: 
350 g de făină 
1 ou 
1 linguriță de sare 
15-20 cl de apă calduta

Pentru umplutura: 
200 g de brânză cremoasa (de vaci proaspătă, de tartinat etc.)
1 gălbenuș de ou 
1 lingura cu zahăr 

unt si zahar tos

Mod de preparare: 

Se amestecă făina cu sarea, se adauga oul si putina apa si se amesteca pana se incorporeaza toata faina. Aluatul se framanta cu mana pana ce nu se mai lipeste de degete. 
Apoi se intinde pe planseta bine infainata si se decupeaza discuri de 10 cm cu un pahar sau cu o forma.
Fiecare disc se umple cu branza de vaci, bine scursa de zer, amestecata cu galbenus si cu putin zahar dupa gust. 
Se inchid coltunasii si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. 
Se fierb 10 minute amestecand cu o lingura de lemn ca sa nu se lipeasca intre ei sau de fundul oalei. 
Din momentul in care s-au ridicat la suprafata coltunasii sunt gata. 
Se strecoara si se scurg de apa in exces.
Se pune imediat peste ei unt sau smantana proaspata si zahar tos.
Se servesc imediat sau se pot reincalzi la bain marie.
Pofta Buna !

Inedit:
EUROVISION 2016: Ucraina a câştigat finala
Piesa aleasă de Ucraina să o reprezinte la concursul Eurovision se numeste "1944".
Cântăreața ucraineană Jamala de origine tătară, născută în Crimeea, a impresionat prin cântecul ei, inspirat dintr-o poveste spusă de străbunica sa, despre deportările tătarilor din Crimeea, organizate de regimul sovietic.
Acest dezastru a rănit familia ei și alte familii de tătari din Crimeea, subiectul fiind unul foarte sensibil.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a salutat succesul cântăreţei. "O prestaţie şi o victorie incredibile! Toată Ucraina îţi adresează un mare mulţumesc, Jamala!", a scris pe Twitter Petro Poroşenko.
La Moscova, piesa Ucrainei a declanşat un adevărat scandal. Oficialii ruşi au protestat împotriva acestei alegeri destinate, potrivit lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

 
sursa: wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...