Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

vineri, 12 august 2016

Supa rece cu iaurt si castravete - Tarator Bulgar

O supa cremoasa usor de pregatit ideala pentru timpurile caniculare.
Am degustat aceasta supa pentru prima data intr-o excursie cu scoala...acum 30 de ani!
Un suvenir inubliabil:  racoritoare, parfumata si delicioasa.
N-am adaugat apa ca sa aiba de o consistenta mai groasa si cremoasa asemanatoatre tzatziki-ului grec.
Daca o vreti mai lichida adaugati apa rece sau cateva cuburi de gheata.
 
Ingrediente:
500 de ml de iaurt, de preferință gras, ușor acid (iaurt bulgăresc) 
1 castravete lung
2 catei de usturoi 
2 linguri ulei de masline 
mărar tocat 
fistic sau nuci decojite  
sare 


Mod de preparare: 
Se piseaza usturoiul cât mai fin posibil.
Într-un castron adanc se amesteca iaurtul cu uleiul pana cand amestecul devine omogen. 
Se curata de coaja castravetele și se taie în cuburi mici. 
Se amestecă cu iaurtul, se adauga usturoiul, mărarul tocat.
Se amestecă si se potriveste de sare.
Se pune în frigider cel puțin 2 ore. 
Se decoreaza cu fistic sau nuci tocate si cu marar inainte de servire. 
Se poate servi ca aperitiv cu paine (pita) sau ca o supa daca adaugam 2-3 cuburi de gheata. 
Și de ce nu in verine mici, ca aperitiv? 

Pofta Buna !!!

Iaurtul bulgar este cunoscut în întreaga lume pentru calitatea lui si unicul sau gust bun. 
El face parte din meniul zilnic al bulgarilor și este mereu prezent pe masa lor. 
Secretul lui constă într-o bacterie mică cunoscut sub nume diferite, cele mai comune fiind Lactobacillus bulgaricus. 
Această bacterie provoacă fermentarea laptelui și conferă aroma lui. 
A fost descoperita de Dr. Stamen Grigorov, un bacteriolog remarcabil bulgar  în 1905.
The Guardian scrie că în Munţii Rodopi din Bulgaria trăiesc cei mai mulţi oameni care ajung la vârsta de 100 de ani. Secretul lor? Consumul regulat de iaurt – conform omului de ştiinţă Elie Metchnikoff, director adjunct al Institutului Pasteur din Paris şi primul savant care a investigat şi explicat ştiinţific beneficiile pentru sănătate ale iaurtului.
Un bulgar consumă anual, în medie, 30 de kilograme de iaurt, cam 3 produse lactate pe săptămână. Prin comparaţie, un român consumă, în medie, 1 produs lactat proaspăt pe săptămână – fapt care plasează România la coada clasamentului european privind consumul de iaurt.
imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...