Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

marți, 22 noiembrie 2016

Sarmalute de post in foi de vita cu orez si legume- Dolma

Astăzi este Ziua naţională a Republicii Liban.
Situat în Asia de Sud-Vest, pe țărmul estic al Mării Mediterane, statul se învecinează cu Siria la Nord și Est, Israel la Sud. Cu un grad ridicat de alfabetizare și o cultură a negoțului, Libanul a fost, în mod tradițional, un important centru comercial pentru Orientul Mijlociu.
Țara are o istorie bogată, identitatea ei culturală fiind caracterizată printr-o diversitate etnică specifică.
Cele mai vechi dovezi ale civilizației de pe teritoriul Libanului datează de circa 7000 ani. El a fost patria fenicienilor, o cultură maritimă ce a înflorit 2500 de ani (între 3000 și 500 î.e.n.). După colapsul Imperiului Otoman, Libanul a trecut în jurisdicția Franței. Liban și-a obținut independența în 1943.
În perioada de până la Războiul civil Libanez (1975-1990), țara a avut o perioadă de relativă prosperitate. Mai este cunoscută ca Elveția Estului. Până în 2006 a existat o altă perioada de relativă stabilitate, însă războiul din 2006, care a durat o lună, a oprit-o. Țara a fost afectată de criza financiară începută în 2007.
Libanul este țara cu cele cele mai multe religii prezente pe teritoriul ei din Orientul Mijlociu.
În anul 2014, CIA World Factbook a făcut următoarele estimări: musulmani 54% (27% șiiți, 27% sunniți), creștini 40,5% (incluzând 21% catolici maroniți, 8% greco-ortodocși, 5% greco-catolici, 6,5% alți creștini, inclusiv armeni gregorieni, armeni catolici), druzi 5,6%.
(sursa: http://www.ziuaconstanta.ro/)
Va prezitna cu aceasta ocazie o reteta de Dolma sau de sarmalute de post.
Eu le prefer atat calde cat si reci servite ca aperitiv.

Ingrediente:
50 foi de vita de vie
150 g de orez
4 cepe albe mijlocii
2 morcovi mari
2 linguri de pasta de rosii
2-3 linguri ulei de masline
400 g sos de rosii de casa- reteta aici (sau in conserva)
dafin, cimbru
sare, piper
apa
1 lingurita de paprika afumata
50 gr nuci (facultativ)
patrunjel tocat


Mod de preparare:


Curatam si taiem ceapa marunt.
Curatam si radem morcovul.

Calim ceapa in uleiul de masline, adaugam morcovul si revenim bine.
Adaugam orezul si o ceasca de apa.

Lasam orezul sa se umfle un pic, punem pasta de rosii, mestecam si gatim pana cand apa se evaporeaza. Condimentam.

Adaugam patrunjelul tocat si nucile taiate.


Spalam bine cu apa rece foile de vita.



Incepem sa facem sarmalele.
 Le asezam intr-un vas pentru cuptor.
Acoperim cu sosul de rosii, cu apa si cu foile de vita ramase. Punem  cimbrul si dafinul .

Dam la cuptorul incalzit la 200°C pentru 40 -50 minute. 
Verificam si ajutam apa daca este nevoie.
Le puteti servi calde cu mamaliguta sau reci ca aperitiv cu paine proaspata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...