Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

marți, 6 decembrie 2016

Brioşă belgiană - Cougnolle (ou cougnou)

Cougnou, de asemenea, numit cougnole în anumite regiuni sau pâinea lui Isus, este un produs de patiserie tipic din Belgia și din nordul Franței consumat în perioada Sfantul Nicolae pana la Crăciun.
Forma acestei brioșe amintește copilul Isus înfășurat. Poate avea de asemenea forma specială a unui copil cu două capete.
Este de obicei oferita copiilor în dimineața de Crăciun însoțită de o cană de ciocolată caldă.

Ingrediente:
600 -700 gr de faina
1 pliculet de drojdie uscata
25 cl de lapte caldut
2 oua
100 gr de zahar
170 gr de untul moale
stafide
zahar perlat
1 galbenus de ou +1 lingurita de lapte


Mod de preparare:

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul .
In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, ouale si sarea.
Amestecati si incorporati laptele caldut. Cand am integrat laptele punelm untul moale (nu topit) si framantam cca 10-15 minute. (am adaugat un pic de faina)
Acoperim si lasam sa creasca 2-3 ore.


Se degazează aluatul rapid si se incorporeaza stafidele.



Impartiti aluatul in cate bucati de briosa vreti sa faceti ( eu am facut o briosa mare si 2 mai mici).

Fiecare bucata se-mparte in 2- cu o jumatate facem forma corpului, cealalta jumatate o impartim in 2 si facem 2 bile (capetele).
Le unim pentru a forma briosa. Le punem pe o tava acoperita cu hartie de copt.

Alta metoda : modelati aluatul in lungime, apasati aluatul si rasuciti-l pentru a forma capul rotund la cativa centimetri de fiecare capat.

Lasati-le sa creasca inca 30 de minute,

Se incalzeste cuptorul la 180 ° C,

Se ung cu amestecul galbenus/lapte si se decoreaza cu zahăr perlat.

Coaceti in cuptorul incalzit timp de 30 minute.



Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.
Oputeti servi cu unt, miere, dulceata..... sau simpla. 
Pastrati-le intr-n sac de plastic.
Pofta mare !!!

2 comentarii:

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...