Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

luni, 26 decembrie 2016

Buturuga din mousse de ciocolata si insert capsuni/zmeura

Va prezint desertul facut anul asta de Craciun -  o prajitura "Bûche de Noël" varianta moderna cu mousse de ciocolata, un biscuit Joconde cu migdale  si cu un insert din capsuni si zmeura.
Profit de ocazia aceasta sa va doresc  un An nou fericit :).
Bûche de Noël sau Buturuga de Craciun este un desert frantuzesc, asociat cu sarbatoarea Craciunului.

Bûche de Noël este un fel de rulada cu crema de cacao sau cafea. Ceea ce face interesant acest desert este aspectul sau, care chiar seamana cu o buturuga: crema de deasupra este aranjata cu furculita in asa fel incat sa semene cu scoarta unui copac, iar in interior amestecul de blat si crema aminteste de inelele din trunchiul copacului care determina varsta. De multe ori prajitura este ornata cu zahar pudra, care simbolizeaza zapada, cu fructe de padure sau cu ciupercute facute din compozitie de bezea sau din martipan.
Si mai interesanta insa este povestea acestei prajituri. Se spune ca reteta apartine cofetarilor parizieni, care au avut ca sursa de inspiratie bustenii care ardeau in sobe in ajunul Craciunului. Inainte de Bûche de Noël, prajiturile pregatite in aceasta perioada erau briosele si painicile cu fructe. Aceasta varianta plaseaza aparitia prajiturii in jurul anului 1870.
O alta varianta insa ne intoarce mai mult in timp. Pentru ca Napoleon Bonaparte ar fi interzis aprinderea focului in sobe iarna, crezand ca astfel va preveni extinderea bolilor (se credea ca frigul raspandeste bolile si inchiderea sobelor ar fi facut ca aerul rece sa nu patrunda in casa), populatia a gasit un mod in care sa inlocuiasca petrecerea timpului liber la gura sobei, dand nastere astfel desertului Bûche de Noël. Prajitura a devenit astfel simbol al familiei reunite care petrece timp impreuna, povestind sau sarbatorind. (sursa: http://foodstory.stirileprotv.ro/)

Ingrediente : pentru 1 buturuga (10 portii) si 5 domuri
300 g de capsuni si zmeura congelate sau proaspete
35 g de zahar
6g de gelatina - 3 foi

Biscuit joconde :
75g de poudre de migdale
75g de zahar
1 lingura de faina
2 oua
15g de unt topit
2 albusuri de ou
zmeura congelata o mana

Mousse cu ciocolata :
200g de ciocolata cu lapte sau neagra
50g de apa
50g de zahar
3 galbenusuri
40 cl de smantana lichida pentru frisca


Mod de preparare:

Pregatiti insert-ul de fructe:
Inmuiati bine gelatina intr-un bol cu apa rece timp de 10 minute.
Se spală si se curata căpșunile si zmeura. 
Se mixeaza si se pune compozitia pe foc cu zaharul. Se incalzeste si se da un clocot pana cand tot zaharul este diluat.
Se scurge bine gelatina si se amesteca bine in compozitia calda luata de pe  foc. 
Se varsa in forma de insert, se lasa sa se raceasca si se pune la congelator timp de 2-3 ore.

Préegatim biscuitul:

Separam albusurile de galbenusuri.
Se bat albușurile spuma adaugand treptat 2 linguri de zahar pana se tin ca o bezea. Amestecati pudra de migdale, faina si restul de zahar. Adaugati ouale intregi treptat si untul topit.
Incorporati albusurile spuma delicat cu o spatula.
Intindeti aluatul pe o hartie de copt, puneti deasupra zmeura sfaramata și dati la cuptorul incalzit la 180°C timp de 5-10 minute.

Cand biscuitul este copt se intoarce pe o hartie de copt noua, se indeparteza hartia pe care a copt si se rastoarna din nou pe o placa in silicon.
Se inveleste in film pentru a nu se usca.

Preparati mousse-ul cu ciocolata. :
Topiti ciocolata la bain marie si rezervati-o la cald.

Mixam smantana intai usor, apoi la viteza mai mare pana obtinem o textura de frisca. Pastrati la rece.
Intr-o cratita puneti apa si zaharul, amestecati si aduceti la fierbere.
Bateti galbenusurile la robot si varsati siropul fierbine continuand baterea..
Puneti robotul la viteza maxima si bateti timp de 5 minute. Reduceti viteza si continuati sa bateti pana la racirea completa.
Adaugati apoi ciocolata topita calduta si amestecati.
Incorporati apoi treptat frisca la spatula.

Montati buturuga:
Tapisati bine peretii formei in inox  cu crema din ciocolata.
Puneti insertul congelat in mijloc.
Acoperiti bine cu mousse si tasati .
Deasupra puneti biscuitul - taiati-l o idee mai mic decat dimensiunea formei.

Se filmeaza si de pune la congelator cel putin o noapte.

Cu restul de mousse si de biscuit am facut 5 domuri intr-o forma in silicon - am filmat si congelat.





Decorare: 
A 2a zi scoateti buturuga si o demulati pe o farfurie de prezentare (am taiat-o in 2).
Decorati cu ciocolata rasa, fructe si cu restul de biscuit.




imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...