Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Pirojki rusesti cu carne

Ce-mi plac, au iesit foarte bune, o reteta de sarbatoare foarte apreciata.

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, popoarele slave sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi sau ajunul Sfântului Vasile. Tradiţia datează din anul 1918. În această seară, cetele de urători pornesc cu Pluguşorul, Ursul sau Capra, iar gospodinele pregătesc masa de sărbătoare şi împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă.
În anul 1699, ţarul rus, Petru I, a decis ca Anul Nou să fie sărbătorit pe 1 ianuarie şi a adoptat calendarul Iulian, care este în urmă cu 13 zile faţă de cel Gregorian. Calendarul Iulian a funcţionat în Rusia până în 1918.
Anul Nou pe stil vechi întruneşte tradiţiile laice şi cele creştin-ortodoxe. Pe 13 ianuarie, după ce apune soarele, cete de tineri umblă cu "Pluguşorul". În popor se spune că gazda la care vine Pluguşorul va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele.
Tot în seara de Sfântul Vasile tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale ori mascaţi mai dansează ursul, calul sau capra. Aceste obiceiuri datează încă de pe vremea dacilor. De pe masa de sărbătoare nu lipsesc bucatele tradiţionale din carne de porc.
În popor se crede că dacă în noaptea de 13 spre 14 ianuare cerul este senin, atunci anul va fi roditor.
Conform tradiţiei, în ajunul Sfântului Vasile se ghiceşte. Fata care doreşte să afle dacă se va mărita în noul an, merge la cocină şi întreabă porcul: "Hagi, la anu?". Dacă porcul grohăie, atunci fata se va mărita în acest an.(http://www.publika.md/)
Pirojki sunt un fel de mini placinte din aluat cu drojdie. Reteta este ruseasca si de obicei sunt umplute cu branza, cartofi sau carne.  Sunt varianta miniatura a celebrei turte Pirog sau Koulibiak.
 
Ingrediente:

Pentru aluat :
500 g de faina
12-15 cl de lapte caldut
1 plic de drojdie uscata
1 lingura de zahar
½ lingurita de sare
2 oua
100 g unt moale



Pentru umplutura:

500 gr de carne tocata (amestec porc si vita)
2 linguri ulei
2 cepe esalota sau 1 ceapa rosie
2 catei de usturoi
1 albus de ou
sare , piper
½ lingurita de paprika
patrunjel proaspat tocat

1 galbenus de ou

Mod de preparare:

Se dizolvă drojdia în puțin lapte caldut cu zahărul. Se amestecă bine și se lasă sa creasca aproximativ 5 minute.
Intr-un bol se toarnă făină, sarea și untul tăiat bucățele.
Se amestecă bine până când untul este complet încorporat.
Se adauga drojdia, oul si treptat laptele caldut.
Frământați bine pana cand aluatul devine elastic si neted (la robot timp de aproximativ 8 minute).
Se acopera si se lasa aluatul să crească într-un loc cald aproximativ 2-3 ore.

Preparati umplutura :
Curatati ceapa si usturoiul si tocati-le foarte marunt. Reveniti-le intr-o tigaie in uleiul fierbinte, adaugati carnea si gatiti amestecand cateva minute. Puneti, sare , piper si paprika si amestecati.
Pentru a avea o compozitie cremoasa si omogena am pus carnea in bolul robotului si am amestecat-o cu albusul de ou si patrunjelul tocat.

Se framanta si se degazează aluatul.
Intindem aluatul într-o foie dreptunghiulara subtire.
Cu o forma taiem cercuri (mai mari , mai mici dupa dorinta).
In fiecare cerc punem umplutura.  Inchidem bine pirojkile - in forma de coltunas.
Depuneti-le pe o placa acoperita cu hartie de copt.
Incalziti cuptorul la 240°C.
Ungeti pirojkile cu galbenusul batut si le puteti decora cu un cutit.









Dati la cuptor pentru 6 minute apoi scadeti temperatura la 210° si lasati inca 6 minute.
Sunt gata, se pot servi simple sau cu o salata verde bine asezonata.

            

Pofta Buna !


imprimati print 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...