Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

joi, 19 ianuarie 2017

Sarmale cu varza murata (Goloubtsy)

În Rusia în noaptea de 18 spre 19 ianuarie, pe stil vechi, se sărbătoreşte Boboteaza.
Milioane de ruşi s-au scăldat, noaptea trecută, în apă rece ca gheaţa, în pofida gerului năprasnic.
Cu aceasta ocazie va invit la sarmale cu varza murata :) in ruseste se numesc Goloubtsy.
Se spune ca varza murata vine din China.
Attila si armata sa l-ar fi in Europa sau Marco Polo. Varza umpluta asiatica se aseamana mult cu retetele noastre - puteti vedea aici o reteta.

 Ingrediente:
50 foi de varza murata
300 g carne de vita tocata
500 g carne de porc tocata
100 g orez
2 cepe
2 morcovi
1 lingura de bulion
1 legatura mica de patrunjel
ulei de masline
sare, piper
cimbru uscat, dafin
2 felii de bacon afumat
40 cl de sos de rosii

Mod de preparare: 
Spalam bine cu apa rece foile de varza. Rezervati.
Curatam si taiem ceapa marunt. Curatati si radeti morcovul pe razatoare.
Calim ceapa si morcovul in uleiul de masline, adaugam orezul si-l calim pana devine translucid.
Adaugam 10 cl de apa si lasam pe foc pana cand apa se evapora.
Amestecam cu bulionul de rosii si lasam sa se raceasca.
Intr-un castron mai mare se pune carnea, se adauga orezul racit, patrunjelul tocat, sare si piper.
Se amesteca bine. Verificati daca mai trebuie sare.
Incepem sa facem sarmalele.


Punem cateva foi de varza ramase pe fundul oalei minune .
Asezam sarmalele, punem deasupra feliile de bacon, presaram cimbru uscat si foaia de dafin.

Acoperim cu varza, turnam sosul de rosii  diluat cu 1-2  pahar de apa.
Completam cu apa.
Inchidem oala minune - lasam sa fiarba 45 de minute cand suiera.
Daca le coaceti intr-o oala normala lasati 75 de minute.

Verificati daca varza este fiarta.

Serviti-le calde cu mamaliga, smantana si cu sosul de rosii.



Pofta Buna!

imprimati print
















Bobotează în copcă An de an, în noaptea de 18 spre 19 ianuarie, pe stil vechi, pe malul lacului „Bezdonâi” (Fără fund), din rezervaţia „Serebrianîi Bor” (Codrul de Argint), aflată în imediata vecinătate a Moscovei, se adună zeci de oameni. Este ajunul Bobotezei iar credincioşii, cu mic cu mare, aşteaptă înfriguraţi începerea slujbei de sfinţire a apei. Respectând tradiţia populară pravoslavnică, în această noapte, ei vor trebui să se dezbrace şi să se scufunde de trei ori în apele îngheţate, făcându-şi de fiecare dată semnul crucii. Astfel, trupul lor se va spăla de boli şi dureri iar sufletul se va curăţa de păcate şi rele.
Boboteaza la copca
Boboteaza la copca
Gerul nemilos a pus deja stăpânire pe acest ţinut, transformând apele în gheaţă şi încremenind, sub zăpada grea, pădurea de pini, ce se aşterne între malurile râului Moscova şi ţărmul lacului Fără Fund. În această noapte frigul pare mai aprig ca niciodată, încercând parcă, din răsputeri, să-i izgonească pe oamenii ce aşteaptă, neclintiţi în credinţa lor, să se primenească în apa sfinţită, binefăcătoare. Cu câteva zile înainte,  în gheaţa ce se aşezase deasupra luciului apei, credincioşii săpaseră cea mai mare copcă în formă de cruce din întreaga regiune.
O mândreţe de cruce, 25 pe 4 metri. Iar adâncime…fără fund! Apa-i rece, numai bună de scaldă” spune un bărbat, înfofolit într-o şubă groasă. „Numai de-ar veni mai iute părintele Serghei, să slujească apele şi să putem a ne bucura de baia la copcă!” În jurul omului, care vorbea tare să-l audă toată lumea, se adunaseră mai toţi credincioşii, semn că era o persoană respectată.
În urmă cu 40 de ani, Alexandr Budniak a părăsit capitala rusă şi s-a mutat într-un sat micuţ de la marginea Moscovei ca să fie mai aproape de natură. Decizia venise după ce medicii îi depistaseră o tumoare la creier şi, cum Alexandr nu vroia sub nici o formă să se opereze, a luat hotărârea de a se trata singur. S-a mutat „la ţară”, a început să se hrănească doar cu legume şi fructe culese de mâna lui şi, cel mai important, a început să practice baia la copcă. Se scula dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, mânca câteva fructe şi pleca pe gheaţă, către copca care-i devenise aproape un tovarăş de luptă. Se scufunda în apa rece care-i trezea toate simţurile, înota timp de cinci minute, ieşea în gerul cumplit, se freca bine cu un prosop şi pleca către casă fericit. Tratamentul continua şi vara cu băi ruseşti, cu aburi. Alexandr îşi construise o izbă micuţă, cu sobă din pietre de râu, unde îşi petrecea zilnic cel puţin o oră la temperaturi de peste 90 de grade Celsius.
Şi iată că au trecut de atunci mai mult de patru decenii şi Alexandr nu a mai avut niciodată nevoie de ajutorul medicilor. Experţii dau o explicaţie simplă acestui fenomen uimitor: atunci când omul se scufundă în apă rece, glandele suprarenale eliberează brusc, ca într-o erupţie, hormonii denumiţi adrenalină. Aceştia îl ajută pe om să se adapteze la condiţiile extreme, ei fiind denumiţi şi hormonii stresului. Adrenalina reduce sensibilitatea la durere, accelerează bătăile inimii, îmbunătăţeşte fluxul sanguin dintre organele interne şi creier, activează sistemul imunitar şi stimulează metabolismul. Astfel, aparent ca printr-un miracol, bolile îşi găsesc vindecarea.
Locuitorii zonei, care iniţial îl consideraseră puţin nebun, au început treptat să îl admire pentru determinare cu care zilnic se supunea acestor exerciţii spartane. Despre autovindecarea lui s-a aflat în toată regiunea Moscovei şi, cu timpul, au început să sosească tot mai mulţi oameni care-i solicitau ajutorul şi îndrumarea. Sunt mulţi cei care, asistaţi de Alexandr Budniak, s-au vindecat de boli de plămâni, de gripe şi anghine pectorale, aplicându-şi tratamentul, în aparenţă dur, al băilor la copcă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...