Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

duminică, 12 februarie 2017

Clatite cu ciuperci si sunca la cuptor

Aceste clatite poarta denumirea de Ficelles picardes si sunt o specialitate din regiunea Frantei Picardia. Reteta  a fost creata în anul 1950 la Amiens de catre bucătarul-șef  Marcel Lefèvre.

Rețeta originală este protejata ! 
Clatita din  Picardia este o clătită gratinata umpluta cu șuncă, ceapa, ciuperci și smântână. 
Amestecul de ceapa si de ciuperci tocate marunt, care se gateste incet in unt pana se formeaza o pasta groasa se numeste "duxelles". Este un amestec foarte des folosit ca garnitura sau umplutura .

Va prezint o reteta foarte apropiata de cea originala, gasita in cartea de bucate wikibooks- aici.

Ingrediente: 
Aluat clatite: pentru 8 clatite foarte foarte mari :) 
250 g de făină 
3 oua 
0,50 l de lapte 
30 g de unt 
1 vârf de cuțit de sare

Umplutura: pentru 4 clatite 
8 felii subtiri de sunca/jambon  
400 g ciuperci 
2 cepe eșalotă 
30 cl smântână 
100g cascaval ras 
20 g de unt
sare, piper

Mod de preparare:
Puneti faina intr-un castron adanc.
Adaugati sarea, ouale treptat si diluati cu laptele .
Amestecati bine si lasati sa se odihneasca 30 de minute.
Adaugati untul topit si racit. Amestecati.
Cu un polonic depuneti din compozitie in tigaia de teflon incinsa (nu trebuie s-o ungeti, untul din compozitie este suficient).
Formati astfel clatitele si le coaceti pe ambele parti. Am facut numai 4 clatite pentru cata umplutura aveam. Aluatul de clatite ramas l-am utilizat pentru a face clatite cu mere - reteta aici.

Pregatiti umplutura:
Se curata si se toaca ceapa esalota marunt. Se caleste intr-o tigaie in untul incins, se adauga ciupercile taiate felii. Se acopera si se lasa cateva minute sa iasa apa din ciuperci.
Se descopera si se gateste la foc mic pana cand apa se evaporeaza.
Se adauga la duxelles 2-3 linguri de smantana si se amesteca.
Umpleti clatitele : pe fiecare clatita puneti 2 felii de jambon, deasupra puneti o lingura buna de ciuperci. Rulati clatita. Am facut 4 clatite si le-am pus intr-o tava mica pentru cuptor unsa.
Varsati deasupra smantana ramasa si presarati peste cascavalul ras.
  
Puneti in cuptorul cald la 220 ° C timp de aproximativ 15-20 min. .
                    
Serviti o clătită intreagă / persoană ca fel principal sau o jumătate acompaniata de o salata verde ca antreu.

Sunt delicioase !




imprimati print 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...