Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

marți, 7 februarie 2017

Crochete cu branza Edam

Vor place atat celor mici cat si celor mari :) Crocante si gustoase le puteti servi ca aperitiv sau cu o salata verde bine asezonata.

Am folosit  branza olandeza Edam cumparata direct de la sursa la Groningen in Olanda.
Puteti face din cascaval daca nu aveti Edam.

Edam este una dintre emblemele olandeze ale fabricilor locale. O treime din productia de branzeturi a tarii il reprezinta acest soi tare, cu un continut ridicat de grasimi si un gust usor afumat si sarat. Sunt multi care spun ca are mai degraba un gust intepator care aduce cu cel al nucilor coapte.
Cert este ca sunt multe sortimente de branza Edam pe piata, dar toate se recunosc usor dupa culoarea galben pal, forma rotunda ca o minge si foita de ceara rosie sau galbena care o imbraca. In general este produsa in calupuri mari si rotunde care cantaresc aproape 2 kilograme si cu cat este mai veche, cu atat este mai tare.
Ingrediente:
200 gr de branza Edam
1 ou
1 lingura de faina
piper, paprika
faina, ulei


Mod de preparare:


Dati branza pe razatoare.

Adaugati, oul, faina, piperul si paprika.

Amestecti toate ingredientele si formati bile mici.

Dati-le prin faina si prajiti-le in uleiul incins pana cand devin colorate pe toate partile.

Scoatet-le pe o hartie absorbanta si serviti-le cat mai repede :)



Branza Edam poata numele orasului in porturile caruia, cu secole in urma, acest sortiment era vandut de negustori si incarcat pe corabii pentru a ajunge in colonii. Se spune ca era cea mai faimoasa branza din lume intre secolele XIV si XVII, mai ales printre marinari. Pentru ca este imbracata in ceara, branza Edam se matureaza perfect si nu se strica usor, asa ca era un aliment bun de luat in lungile calatorii pe mare.
Edam a fost produsa pentru prima data in nordul Olandei, din laptele cu mai putina grasime ramas dupa producerea untului, care era adaugat dimineata in laptele proaspat din care se facea branza. Astfel, rezulta o branza cu un continut mai mic de grasime, dar cu un gust deosebit.
Un alt motiv pentru care gustul Edam este inconfundabil este calitatea laptelui olandez, se lauda producatorii. Vacutele olandeze au parte de cea mai buna iarba, iar laptele lor este recunoscut in toata lumea ca fiind unul cremos. De aceea branza Edam, desi are o consitenta tare, are un gust asemanator smantanii.
Legendele spun a devenit si mai faimoasa atunci cand a inceput sa fie utilizata in locul ghiulelelor de tun. Si am putea da crezare acestei povesti de vreme ce branza Edam este intr-adevar extrem de tare si are o forma perfect rotunda asemanatoare ghiulelelor.

Branza Edam de azi nu pastreaza, insa, reteta originala. Incepand din secolul XIX, nu mai este preparata din lapte gras, ci din unul semidegresat. Astfel procentul de grasime este acum de numai 40%. In plus, de-a lungul vremii branzeturile preparate de fermieri au fost inlocuite cu unele produse industrial in fabrici care sunt de o consistenta mai moale.(sursa: https://www.facebook.com/OlandiaCheese/posts/492225477552000)


imprimati print



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...