Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

luni, 6 martie 2017

Orez pilaf jollof - Ghana

Astazi va invit in Africa mai precis in Ghana.
Astazi 6 martie Ghana sarabatoreste ziua nationala- ziua declararii independentei fata de Marea Britanie in 1957.
Ghana este situată pe coasta de vest a Africii şi se învecinează cu Coasta de Fildeş la vest, cu Burkina Faso la nord, cu Togo la est şi cu Oceanul Atlantic (Golful Guineei) la sud. Capitala ţării este Accra, situată pe ţărmul Oceanului Atlantic.

Ghana are importante şi variate resurse minerale, în special bauxită, mangan, aur (de unde numele de Coasta de Aur pe care i-l dăduseră coloniştii europeni), diamante, sare.
Este o ţară plină de diversitate, cu oameni prietenoşi. Fiecare dintre cele zece regiuni ale ţării are propria cultură, propriile obiceiuri, mâncăruri şi festivaluri, oferind turiştilor atracţii variate.
Ingrediente : penntru 4-5 persoane
5 linguri ulei
1/2 pui taiat bucatele
1 baton de scortisoara
1 ceapa tocata marunt
4 rosii taiate in cuburi
1 ardel verde taiat bucatele
3 linguri bulion/concentrat de rosii
1 cube Maggi de pui
1 litre  de apa
cimbru
350 g orez pentru risotto

Mod de preparare:
Incalziti uleiul intr-o cratita adanca din fonta.
Prajiti bucatile de pui si le colorati pe toate partile. Scoateti si rezervati.  Puneti batonul de scortisoara, ceapa tocata si reveniti un pic.
Adaugati bulionul de rosii, rosiile taiate si ardeiul.
Sotati totul cateva minute.

Diluati cubul de pui intr-un litru de apa calda, varsati in cratita, amestecati  si adaugati cimbrul .
Adaugati bucatile de pui si aduceti la fierbere. Puneti sare, piper, varsati orezul spalat si amestecati.

Acoperiti si gatiti in jur de 30 minute sau pana cand apa este absorbita.
Amestecati din cand in cand si verificati daca mai trebuie apa- cantitatea de apa este variabila in functie de tipul de orez folosit.
Serviti fierbinte, este delicios si usor parfumat cu scortisoara.
Pofta Buna !!!!


Ghana:

Grupurile etnice diverse şi tradiţiile lor străvechi au creat în Ghana, de-a lungul istoriei, una dintre cele mai bogate culturi din Africa, cu festivaluri, dansuri, muzică, o varietate de costume naţionale şi o gamă largă de arte şi meşteşuguri.
Triburile Ashanti, care s-au stabilit pe teritoriul de astăzi al Ghanei în secolul al XIII-lea, au fost unite de Osei Tutu (1680-1720) într-o puternică confederaţie, cu reşedinţa la Kumasi, conform ”Enciclopediei statelor lumii” (coordonatori : Horia C. Matei, Silviu Neguţ, Ion Nicolae). Zona de coastă a fost explorată în 1471 de portughezi, care au numit-o ”Coasta de Aur”, iar ulterior, pe lângă portughezi au mai întemeiat aici aşezări olandezii, danezii şi britanicii.
Ghana a cunoscut din plin comerţul cu sclavi africani trimişi în America, care a fost practicat de europeni începând din secolul al XV-lea. Turiştii pot vizita astăzi în Ghana o serie de locuri, cum ar fi Castelul Elmina, a căror istorie este legată de comerţul cu sclavi practicat aici.
În 1874 Marea Britanie a proclamat Coasta de Aur colonie, iar statul Ashanti ajunge, în 1896, protectorat britanic. La 6 martie 1957 şi-a proclamat independenţa sub numele de Ghana, devenind, conform surse menţionate, primul stat care îşi proclamă neatârnarea în Africa Neagră după cel de-al Doilea Război Mondial.
Gastronomie
În Ghana gastronomia este variată, iar meniurile de origine locală sunt savuroase. Pentru majoritatea felurilor de mâncare sunt folosite piper, curry, ghimbir, usturoi, ceapă ş.a, care dau arome puternice. Orezul, meiul, sorgul, fasolea, maniocul, cartofii dulci şi diverse rădăcini de plante stau la baza a numeroase feluri de mâncare pregătite în Ghana, ca, de altfel, în multe ţări din vestul Africii.
Oamenii sunt, de regulă, destul de matinali, şi începând de la ora 6.00 comercianţii sunt pregătiţi, iar clienţii sunt gata pentru a lua micul dejun. Fast-food-urile locale sunt de tipul magazinelor alimentare, unde pot fi comandate meniuri simple şi rapide. La micul dejun pâinea este nelipsită, fiind servită, cel mai adesea, alături de o omletă.
Preparate specifice acestei ţări sunt supele şi tocanele, preparate cu legume, carne de pasăre sau peşte. În restaurante se serveşte o gamă largă de tocane delicioase, preparate din produse locale, având, eventual, alături orez sau spaghete. Sosurile principale sunt cele de arahide, din ulei de palmier, sau bulionul de legume. În aceste sosuri este gătită carnea (vită, pui) sau peştele. Un fel aparte de mâncare este sosul plava, o tocană de spanac şi carne.
La fel ca în majoritatea ţărilor din Golful Guineii, şi în Ghana un fel de mâncare caracteristic constă dintr-o „pastă” alături de o bucată de carne sau peşte în sos. Principalele paste de acest gen sunt ”fufu” (manioc zdrobit), ”banku” (făină de manioc şi terci de porumb) şi ”kenkey” (pe bază de făină de porumb şi terci de ovăz).
În anumite regiuni se prepară orez ”jollof”, o formă locală de risotto. Pentru acest preparat, legumele, carnea (peşte) şi orezul sunt gătite simultan, într-un singur fel de mâncare.
Există şi fast-food-uri şi restaurante care servesc meniuri mai apropiate de stilul european, precum pizza, cartofi pai, spaghete etc. Crudităţile sunt aproape inexistente în meniuri, în schimb există o mare varietate de fructe: mango, ananas, banane, portocale şi mandarine de origine locală, nuci de cocos proaspete ş.a. (http://www.financiarul.ro/2016/03/07/ghana-atractii-si-obiective-turistice/

imprimati print



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...