Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

vineri, 3 martie 2017

Tocana de legume africana - Chakalaka

Ce-mi place numele Chakalaka si va asigur ca este delicioasa.
Cuvântul sună haios şi este celebru : a fost folosit în celebrul film "Lethal Weapon II”.
Detectivii Riggs (Gibson) and Murtaugh (Danny Glover) îi urmăresc pe diplomaţii consulatului Africii de sud din San Francisco într-o afacere de “înălbire” a banilor, de mari proporţii. Diplomatul sud-african Arjen Rudd (Joss Ackland) este la un moment dat ameninţat cu arestarea, dar ştiind că are imunitate diplomatică îi replică lui Murtaugh: „chakalaka, chakalaka!” ceea ce ar însemna în americana de stradă „bull shit”.
Chakalaka este un fel de mancare despre care toata lumea în Africa de Sud spune ca are cea mai buna reteta :).
Este o tocană de legume, de obicei picantă, servită în mod tradițional cu pâine sau cu “mielie pap”, mămăliga sud-africană. Pentru a echilibra gustul picant, se servește cu Amasi (lapte bătut). Acest deliciu își are originea în Africa de Sud, având mai multe variante de a fi gătit, în funcție de regiune și de tradiția familiei.
Este o mancare originara din Cape Town. Se poate manca rece sau calda, simpla sau ca garnitura la un fel de carne.
Ideala in perioada postului caci este un plat consistent si se poate servi cu mamaliga, paine sau orez.



Ingrediente:
4 morcovi dati pe razatoare
2 cepe tocate marunt
2 ardei taiati bucatele (rosu si verde)
2 catei de usturoi tocati marunt
o conserva de 400g de rosii in sos (am folosit sos de rosii de casa - reteta aici)
1 lingura de bulion de rosii
1 conserva de 400g de fasole boabe alba (sau 300 g de fasole alba fiarta si scursa)
2 lingurite de pudra de curry
50g de ghimbir proaspat dat pe razatoare
2 foi de dafin
1 lingurita de praf de ardei iute - attentie, puneti dupa gustul dvs !
sare, piper
2 linguri de ulei de masline
verdeata proaspata- coriandru

Préparation:

Reveniti ceapa si usturoiul in uleiul de masline.
Adaugati bulionul, ardeii si ghimbirul si gatiti timp de 5 minute.
Puneti morcovul dat pe razatoarea cea mare, curry-ul, foile de dafin, ardeiul iute, sare si piper si sotati.
Varsati sosul de rosii sau rosiile in sos taiate marunt, adaugati 1/2 pahar cu apa si gatiti pana cand apa se evapora si legumele sunt gatite.
Adaugati fasolea alba fiarta sau in conserva la sfarsit, amestecati luati de pe foc si presarati coriandru tocat.

Este o tocana delicioasa !
O puteti consuma calda cu mamaliga sau orez sau rece cu paine completa.
Pofta Buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...