Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

luni, 24 aprilie 2017

Pierogi poloneze / Coltunasi cu branza

Pierogi - acest fel de mâncare este considerat ca felul național polonez .
Polonezii, cehii, slovacii, belarușii, rușii, ucrainenii, estonienii, letonii și lituanienii toti consuma acest fel de mâncare: kalduny -Belarus, pirukad- Estonia, pīrāgi- Letonia, koldūnai -Lituania și varenyky - Ucraina.

Echivalentul maghiar al pierogilor este derelye, un fel de ravioli umplute cu șuncă sau alte tipuri de carne. Este servit la ocazii speciale : nunta. 
În România avem un plat similar - colțunașii. Este servit de obicei sub forma de desert si sunt umpluti cu gem (de obicei gem de cireșe) sau cu brânză.

De obicei umplutura este din branza, cartofi si ceapa.
Am cautat o reteta poloneza asemanatoare coltunasilor romani si am facut o umplutura numai cu branza.

Ingrediente: 6 persoane

Pentru aluat:
350 g de făină
1 ou
1 linguriță de sare
15-20 cl de apă calduta

Pentru umplutura:
200 g de brânză bine scursa
2 gălbenușuri de ou

unt si zahar tos




Mod de preparare: 


Se amestecă făina cu sarea, se adauga oul si putina apa si se amesteca adaugand apa pana se incorporeaza toata faina. 

Aluatul se framanta cu mana pana ce nu se mai lipeste de degete.
Apoi se intinde pe planseta bine infainata si se decupeaza discuri de 10 cm cu un pahar sau cu o forma.

Fiecare disc se umple cu branza de vaci, bine scursa de zer, amestecata cu galbenusurile



Se inchid coltunasii si se pun la fiert in apa clocotita cu sare.
Se fierb 10 minute amestecand cu o lingura de lemn ca sa nu se lipeasca intre ei sau de fundul oalei.


Din momentul in care s-au ridicat la suprafata coltunasii sunt gata.



Se strecoara si se scurg de apa in exces.

Se pun la prajit in unt intr-o tigaie.

Se coloreaza bine pe ambele pari si se servesc imediat conform traditiei poloneze. 







Se pot servi si natur.
Dupa ce i-am scurs, se pune peste ei imediat  unt sau smantana proaspata si zahar tos- traditia romaneasca.

Se servesc imediat sau se pot reincalzi la bain marie.








imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...