Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

joi, 27 aprilie 2017

Tarta cu crema de lapte si oua - Melktert

Astazi 27 aprilie in Africa de Sud de sarbatoreste ziua nationala - aniversarea libertăţii ( 1994).

Teritoriul actual al Africii de Sud a fost locuit din cele mai vechi timpuri de triburi Bantu, boşimani şi hotentoţi. Coasta sudică este considerată leagănul apariţiei omului, potrivit ultimelor descoperiri arheologice.
Colonizarea de către europeni a început în anul 1652, prin ocuparea de către olandezi a zonei Capului, anexată apoi de către Anglia în 1756 şi 1806. De aici, albii, îndeosebi cei de origine olandeză, au migrat spre nord şi nord-est, întrând în conflict cu populaţia africană. În urma unor războaie sângeroase cu băştinaşii, olandezii(Burii) au înfiinţat, în 1852 şi, respectiv, 1854 două republici – Transvaal şi Orange Free State, care la rândul lor intră în război cu Anglia, la finele secolului XIX-lea. Războaiele anglo-bure s-au încheiat în 1902, cu victoria forţelor britanice. Burii şi-au păstrat însă poziţii cheie în administraţia noilor colonii.
În anul 1910, s-a constituit Uniunea Sud-Africană (USA), care în 1934 a devenit dominion în cadrul Commonwealth-ului, primind în administrare şi Africa de Sud-vest (actuala Namibia).
Începând cu anii 1923 şi 1924, au fost adoptate primele legi rasiste, iar în anii ’50 sunt promulgate noi legi segregaţioniste, fiind elaborată şi pusă în practică cunoscuta doctrină de apartheid (dezvoltarea separată a raselor).
La 31 mai 1962, în urma unui referendum organizat de Partidul Naţionalist, ţara a fost proclamată Republică şi a ieşit din Commonwealth. Organizaţiile politice ale populaţiei de culoare (Congresul Naţional African şi Congresul Pan-African) sunt interzise, iar Nelson Mandela şi alţi lideri africani condamnaţi pe viaţă (1964).
După venirea la putere, în februarie 1990, a preşedintelui Frederick de Klerk, în Republica Africa de Sud începe un proces de abandonare treptată a politicii de apartheid şi creare a unei societăţi democratice multirasiale, prin legalizarea organizaţiilor populaţiei de culoare, eliberarea lui Nelson Mandela, amnistierea deţinuţilor politici şi abolirea legilor rasiste.
În anul 1994, au fost organizate primele alegeri generale democratice, câştigate de Congresul Naţional African (ANC), iar liderul său Nelson Mandela devine primul preşedintele al ţării, din rândul populaţiei de culoare. (sursa; https://pretoria.mae.ro/)

Melktert – este cel mai important desert sud-african si consta dintr-o tarta umpluta cu crema de lapte si de oua, amestecata cu faina, dar in care predomina laptele, iar pe deasupra se presara scortisoara.
Melktert inseamna tarta cu lapte in  limba Afrikaans.
Aceasta reteta vine de la coloniștii olandezi care au sosit la Cape Town, Africa de Sud, în 1600. Fiecare familie are propria rețetă :)
Exista 2 metode :
- umplutura este gatita la cuptor cu tot cu aluatul
- coacem intai aluatul la cuptor si preparam separat pe foc garnitura cu lapte. Umplutura se pune peste garnitura si se lasa sa se raceasca apoi.
Am amestecat cele 2 metode fara sa vreau,  dar rezultatul obtinut seamana foarte bine cu retele vazute :)

Ingrediente:
Aluat dulce: puteti face jumatate de reteta
250 g faina
125 g unt moale
75 g zahar
1 ou
vanilie esenta sau pudra
1 praf de sare

Garnitura cu lapte:

750 ml de lapte de calitate
45 g de zahar
2 oua
15 g de unt
25 g de faina
25 g de amidon de porumb (maïzena)
vanilie esenta sau pudra
pudra de scortisoara

Mod de preparare:

Intr-un castron (sau in bolul robotului) amestecati faina, sarea si zaharul.
Se adaugă untul moale taiat în bucăți și se amesteca pana cand untul este bine incorporat. Se adauga oul si vanilia si se amesteca pana cand se formeaza o bula. Se scoate aluatul si se preseaza de cateva ori cu palma pentru a-l aplatiza . Filmati aluatul si lasati-l sa se odihneasca cel putin 30 de minute in frigider.
Incalziti cuptorul la 180°C

Ungeti si fainati forma de tarta (sau detasabila).
Presarati faina pe suprafata de lucru si intindeti aluatul intr-o foaie subtire.
Rulati foaia pe sucitor si asezati-o in forma unsa - imbracati bine fundul si peretii formei. Indepartati surplusul de aluat si intepati cu o furculita. Puneti pe suprafata aluatului o coala de hartie de copt si pestea ea boabe de fasole uscata sau bilute speciale din ceramica.
Dati la cuptor si coaceti timp 15 minute sa fie usor dorat.
Intre timp incalziti pe foc laptele cu untul  si vanilia. Aduceti la fierbere.
Amestecati faina si amidonul cu ouale si zaharul.
Varstati deasupra un pic din laptele fierbinte amestecand si continuati pana cand ati incorporat tot laptele.
Puneti amestecul obtinut din nou pe foc potrivit, amestecati si lasati pe foc pana cand crema
se-ngroasa.
Lasati sa se raceasca si cand crema este calduta varsati peste aluatul copt.

Decorati cu scortisoara.
In mod normal trebuia sa ma opresc aici, sa astept sa se raceasca si s-o dau la rece pentru cateva ore.
Eu am pus-o din nou la cuptor timp de 30 de minute la 180°C.

Se serveste rece. Iata rezultatul :) este usoara si racoritoare, seamana cu un flan.
Poate o voi reface fara coacere de data aceasta.

imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...