Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

duminică, 4 iunie 2017

Chorba Beida – Supa algeriana

Iata o supa de pui delicioasa, lejera si renumita caci foarte sanatoasa pentru stomac.
Chorba Beïda inseamna "supa alba" si este o reteta traditionala in Algeria.
Este aromatizata cu scortisoara si lamaie si este foarte apreciata in perioada Ramadan-ului.
Se degusta cu paste subtiri- vemlicelli sau cu grau incoltit - frik.
Ce este Ramadanul?
Ramadanul, a noua lună din calendarul musulman, este celebrată ca luna în care Allah i-a revelat profetului Mohamed primele versete din Coran, în 610 CE. Laylat al-Dadr, sau Noaptea Puterii, este considerată a fi data efectivă în care Coranul a fost dat profetului și, de obicei, se include în ultimele 10 zile ale sărbătorii.
Care este scopul Ramadanului?
În timpul Ramadanului, credincioșii trebuie să se abţină de la mâncare, băutură și alte plăceri, din zori până la amurg. Eliminarea confortului cotidian are ca scop creșterea concentrării minţii asupra rugăciunii, spiritualităţii, a actelor de caritate și vizează totodată purificarea corpului și a minţii. Musulmanii sunt, de asemenea, sfătuiţi să se reţină de la fapte impure precum bârfa sau limbajul licenţios.
Excepţii de la post
Mai multe grupuri pot fi scutite de postul Ramadanului: femeile însărcinate, persoanele care sunt bolnave mintal sau fizic și, uneori, femeile care alăptează. Copiii nu sunt obligaţi să postească până când ajung la pubertate, cu toate că mulţi aleg să respecte de mici cel puţin o parte a postului, ca să se obișnuiască.
Milostenia este o parte importantă a Ramadanului
În timp ce majoritatea non-musulmanilor asociază Ramadanul exclusiv cu postul, această sărbătoare integrează, de asemenea, și generozitatea.
Musulmanii se obligă să facă milostenie în mod regulat, sub forma Zakat-ului (unul din cei cinci stâlpi ai Islamului) sau Sadaqa (donaţia voluntară). În timpul Ramadanului, răsplata divină pentru cei care fac acte de caritate este considerată a fi mai mare. În consecinţă, mulţi musulmani oferă mai mult în timpul acestei luni.
Eid ul Fitr
Sfârșitul Ramadanului este marcat de Eid ul Fitr, un festival semnificativ care încheie postul. Sărbătoarea începe, de îndată ce Luna Nouă poate fi văzută în cer. De Eid, musulmanii sărbătoresc îmbrăcându-se cu cele mai bune haine, participând la procesiuni mari, oferind cadouri, petrecând timp cu familia, și având o masă mare în timpul zilei. Musulmanii trebuie să contribuie, de asemenea, cu o anumită sumă de caritate, astfel încât cei săraci ar putea sărbători, de asemenea, sfârșitul postului. (sursa: https://semneletimpului.ro)
N-am pus scortisoara din cauza mofturosilor de acasa, dar am pus legume diverse (morcovi, praz) pentru o buna aroma .
Se poate pune pe langa pastele vermicelli si naut (nu uitati ca mine sa-l puneti la-nmuiat o seara inainte).
Ingrediente:
1 piept de pui cu tot cu os si piele
1 ceapa
2 morcovi potriviti
partea verde de la un praz
1 mana buna de paste vermicelli
1 litra de apa
1 Kub de pui
1 lingurita de scortisoara 
1 mana de naut boabe puse la-nmuiat o seara inainte
1 galbenus de oui
1 lingura de coriandru tocat (patrunjel)
1 lingura de suc de lamaie
sare, piper

Mod de preparare :
Curatati si spalati legumele.
Pueti reveni carnea cu ceapa tocata marunt intr-un pic de ulei.
Eu am pus intr-o oala adanca pieptul de pui taiat in 2 cu legumele curatate intregi.
Acoperiti cu apa rece, adaugati Kub-ul de pui si aduceti la fierbere.
Gatiti la foc potrivit, fara capac timp de de 30-40 minute pana cand carnea este bine gatita. Indepartati spuma in mod regulat.
Filtrati si degresati lichidul.
Adaugati carnea taiata bucatele si pastele si fiebeti cateva minute.
(timp indicat pe pachetul de paste)
Preparati El Akda :
Bateti intr-un bol galbenusul de ou cu sucul de lamaie, sare si piper.
Luati un polonic de supa si puneti-l deasupra amestecand in continu.
Varsati in supa si gatiti 2-3 minute.
Adaugati verdeata tocata, scortisoara daca doriti si luati de pe foc.

Puteti servi !

O reteta universala !
O prepar de obicei aproape la fel, adaug in supa morcovii fierti taiati bicatele si un pic de smantana cu lamaia si galbenusul de ou la sfarsit.
Pofta Buna !


Un comentariu:

  1. oui cette chorba on la prépare mais sans légumes géneralement au poulet rarement à la vainde avec juste des pois chiches , avec du riz la traditionnelle ou vermicelle

    RăspundețiȘtergere

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...