Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

duminică, 18 iunie 2017

Clatite cu o mie de gauri/ Baghrir

Va prezint o reteta originala pe care vroiam s-o fac de ceva timp.
Aceste clatite se mai numesc si “ clatite cu o mie de gauri ” sunt pufoase si simplu de facut.
Ce bucurie si satisfactie cand gaurile incep sa se formeze si sa se sparga.
O zicală arabă spune: Maghreb este o pasăre sfântă. Trupul ei este Algeria, aripa sa dreaptă Tunisia, iar cea stângă, Marocul
Baghrir este numele utilizat in Maghreb si este o clatita  preparata din faina, gris, sare si drojdie.
Se serveste calda imbibate de unt topit, stropita cu miere si acompaniata de un ceai mentolat.
Se coc pe o singura fata, in momentul coacerii se formeaza si apar gaurele mici si numeroase.

Au mai multe denumiri in tarile din regiunea Maghreb :
- khringo in Orania (nord-vestul Algeriei) si in Rif-ul oriental (nord-estul Marocului)
tibouajajin sau tighrifine in Kabylia ;
korsa la Constantine sit Skikda ;
ghrayef in estul algerian (Annaba, Jijel, Mila, Skikda et Sétif) si in  Tunisia ;
thoudfist in  regiunea Aurès.

Aceasta reteta se poate face cu un blender sau cu un robotul de bucatarie Kitchenaid.
Puteti folosi si incerca cu un blender, important este sa amestecati la viteza mare.

Ingrediente:
1 pahar de 15 cl
250 g de gris
130 g de faina
3 pahare de apa calduta
1 lingura de drojdie uscata
1 plic de praf de copt
1 lingurita de sare

unt, miere, zahar

Mod de preparare:

Intr-un castron adanc amestecati, faina, grisul si sarea.
Incorporati apa calduta si adaugati drojdia. Amestecati si varsati compozitia intr-un blender sau robot.
Mixati timp de 5 minute.
Adaugati praful de copt si mixati din nou cateva minute (se vor forma bule la suprafata aluatului).
Acoperiti si rezervati minimum 30 de minute (am lasat 2 ore).
Incalziti si ungeti cu unt o tigaie din teflon. Amestecati si varsati un polonic de aluat.
Aluatul se va intinde si va incepe sa se perforeze. Gaurele vor aparea pe toata suprafata.

Se coace numai pe o parte.
Cand nu se mai vede lichid, este gata. Se scoate si se unge cu unt topit.

Ungeti din nou cu unt tigaia si procedati la fel cu tot aluatul. Puneti-le una langa alta cand sunt calde (nu una peste alta).
Serviti-le cu un amestec cald unt-miere sau cu duceata, zahar....etc.

Bun baghir!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...