Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

luni, 31 iulie 2017

Anghinare cu sos vinaigrette

Iata un antreu clasic frantuzesc.
Anghinarea este folosită în gastronomie (bulbul florii) și în medicina naturistă (rădăcinile și frunzele de anghinare). Acestă plantă mediteraneană comestibilă, cu un gust aparte, dar deosebit de delicios, este cunoscută încă din antichitate pentru proprietăţile sale medicinale.
Consumată în stare proaspată, poate să trateze diareea cronică, diabetul, hemoroizii, vărsăturile și migrenele.
În popor se mai numeşte şi angină, anghină, carcioafă, amăreală sau darul Sfintei Marii şi este o plantă mare iubitoare de soare şi de căldură, crescând doar în zonele sudice ale ţării noastre, unde a fost adusă cu secole în urmă, din regiunea mediteraneană. Are frunze mari, crestate, verde închis pe faţă şi cenuşii-albicioase pe dos, care se recoltează din iunie până în septembrie. Florile sale seamănă cu cele ale ciulinilor de la noi, fiind roşii-violacee şi învelite în solzi cărnoşi.
Se consumă coada şi bulbul care are aspectul unei flori formate din solzi cărnoşi şi se prepară, de obicei, la bain-marie, după ce a fost stropită cu zeamă de lămâie.
Este recomandat ca anghinarea să fie consumată imediat după ce a fost gătită, deoarece în timp ea poate deveni toxică.

Ingredients: pour 2 personnes:
1 anghinare mare de Bretagne
1 lingura de sare mare
Pentru sosul Vinaigrette :
2 linguri de otet alb
1 lingura de otet balsamic
5 linguri ulei
1 lingurita mustar
1 ceapa esalota mica
arpagic
sare, piper

    Mod de preparare:
    Se spala anghinarea.
    Se taie coada la laza , astfel incat anghinarea sa stea dreapta. Indepartati foile groase externe.

    O puteti fierbe in apa : umpleti o oala adanca cu
    2 litri de apa.
    Adaugati sare groasa si lasati sa fiarba 30-40 de minute (in functie de grosimea ei).
    Sunt gata cand frunzele se indeparteaza cu usurinta. Puneti la scurs.

    Eu am gatit-o la abur la oala minune:
    Puneti 50 cl de apa pe fundul oalei, adaugati sare.
    Plasati suportul de aburi si asezati anghinarea pe el.  Inchideti oala si lasati sa fiarba 20 de minute maximum cand oala suiera.A (10 minutes pentru o anghinare de 300g, 15 minutes pentru 400g).


    Preparati sosul vinaigrette :
    Amestecati uleiul cu mustarul, adaugati oteturile si apoi ceapa taiata marunt.
    Puneti sare, piper si adaugati arpagic taiat marunt.
    Consumati anghinarea.
    Se desprind solzii/ foile si se pune baza foii in sos.
    Partea comestibila este la baza de unde s-a desprins. Cand ati terminat foile, curatati inima ,o taiati bucatele mici si o degustati cu sosul ramas.
    Pofta Buna !

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    miauuu...........

    a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...