Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

luni, 11 septembrie 2017

Ugali - "mamaliga" alba africana (nsima,sadza, fufu sau pop)

Ugali est un aliment de baza traditional in Africa.
„Ugali“ înseamnă „terci“ in Rwanda si Tanzania. În Malawi, mămăliga poartă numele de ”nsima”, însă în alte țări africane ea are alte denumiri precum: fufu sau pop. In Zimbabwe se numeste 'sadza'.
Ugali alb se face cu faina de porumb alba iar cel brun cu făină de mei maro.
Valoarea nutritivă a acestui aliment este relativ scăzută. Ugali este deci un tip de mamaliga servita în principiu cu legume fierte, cum ar fi varza si eventual cu carne sau pește. 
Legumele și amidonul din faina asigura astfel o masă echilibrată, sanatoasa fara gluten si accesibila pentru cei mai săraci. Este deci alimentul de bază pentru milioane de oameni din zonele africane .
Puteti vedea o reteta video autentica ici .
Mi-a placut foarte mult, am gasit ca rezultatul este mai fin decat cu faina de porumb clasica.


Ingrediente : pentru 2 persoane 
1 cana de faina alba de porumb (mersi google si internet)
2 cani cu apa
1 lingurita de sare  (am pus 1/2 kub de pui)

Mod de preparare :

Se pune la fiert apa într-un vas cu sarea sau cu Kub-ul de pui.
Se toarnă treptat în ploaie făină în apa clocotită, amestecand in continuu si evitând bulgării.
Aluatul trebuie sa fie mai gros decât un piureu de cartofi fierți.
Continuti sa amestecati pe foc timp de 5 minute pana cand aluatul este elastic si dens si se desprinde de pe pereți.













 
Formati o mamaliga mare rotunda (sau 2 mai mici individuale) cu ajutorul unui bol si rasturnati-o pe o farfurie de serviciu.
Este o garnitura pentru orice mancare de legume, carne, peste in sos.
Eu am servit-o cu Tocana de legume africana - Chakalaka.
Incercati aceasta tocana cu mamaliga daca nu aveti ugali :) Este delicioasa.



Daca n-o utilizati imediat pastrati-o la cald la bain-marie.

Bun Ugali si o informatie inedita :)

Se pare ca atletii din Kenya reusesc sa castige atat de des maratonul datorita unui aliment secret .... UGALI !
Acest preparat simplu este foarte eficient din punct de vedere nutrițional si are virtuți reale pentru sportivi:  bogat în proteine ​​de înaltă calitate biologică și in carbohidrați .
Este deci un aliment care a marcat cu adevărat istoria de nutriție în țările lumii a treia și mai recent în țările moderne.
Sportivii din tarile moderne, au început să-l consume intens pentru calitățile sale nutritive și energegizante. Faina de porumb se potrivește perfect într-o dietă fără gluten, populara in lumea sportului, deoarece se pare că glutenul poate provoca tulburări digestive (în principal, de colon) si poate scadea mijloacele de apărare etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...