Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

duminică, 29 octombrie 2017

Ciorba cu chiftelute (Çorba - Turcia)

Günaydın.... Buna Ziua
Astăzi, Turcia îşi sărbătoreşte Ziua Naţională, care reprezintă Ziua proclamării Republicii .
Republica Turcia a fost întemeiată la 29 octombrie 1923 din rămăşiţele Imperiului Otoman.
Cu ocazia acestei zile va propun o reteta traditionala turca : Çorba.
Ciorba,chiftelute ,Chorba, Turcia
Ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiartă, mai întâi, în ceaunele şi cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman.
Turcii au pregătit, deci, pentru prima dată ceea ce noi numim acum ciorbă sau pe limba turcă: “çorba” (transliterat “chorba”).
Ingrediente:
1 1/2 litru de supa de vita (1 kub si jumatate diluat intr-un 1 l si jumatate de apa fiarta)
2 cartofi potriviti
2 linguri bulion concentrat de rosii
200 g de sos de rosii  (de casa daca aveti- reteta aici)
1 mana buna de 
de năut boabe (pus la-nmuiat o seara inainte)
1 ceapa
2 catei de usturoi mici
1 mana buna de mazare proaspata curatata
1/2 legatura de coriandru proaspat
cateva frunze de telina

boia de ardei dupa gust
cimbru uscat, 1 foaie de dafin
2 linguri ulei de masline

Pentru chiftelute :
1 felie de paine 

1 ceapa mica
350 g de carne tocata de vita sau miel
2 linguri de patrunjel tocat
1 ou

sare, piper


Mod de preparare : pentru 4-6 persoane

O seara inainte puneti la-nmuiat nautul in apa rece.
Puneti apa suficienta caci se va umfla.
A 2a zi scurgeti nautul si clatiti-l sub apa rece.
Puneti-l la fiert in apa noua fara sare. Curatati de spuma in mod regulat si lasati sa fiarba la foc potrivit 1 h - 1 h 15.
Cand nautul este fiert il scurgeti si-l lasati sa se raceasca.

Prégatiti chiftelutele :
Puneti painea la-nmuiat in apa.

Curatati ceapa si tocati-o marunt.
Amestecati canea tocata cu painea bine scursa, patrunjelul tocat, oul si ceapa tocata.
Puneti sare si piper.
Formati chiftelutele cu mainile date prin apa rece.
Puneti-le pe o placa si dati-le la cuptorul incalzit la 200°C timp de 20 de minute.
Intoarceti-le la jumatate din timp.

Curatati ceapa si usturoiul, tocati-le marunt.
Reveniti ceapa si usturoiul in uleiul de masline incalzit. Adaugati chiftelutele si reveniti impreuna. Puneti mazarea, supa de vita, concentratul si sosul de rosii, cartofii curati si taiati bucatele, telina, cimbrul uscat si o foaie de dafin. 
Amestecati si lasati sa fiarba 20 de minute la foc potrivit. Puneti nautul si fierbeti inca 10 minute. Verificati de sare, piper si puneti un pic de boia de ardei.
Presarati coriandrul verde tocat marunt si luati de pe foc.

Este gata, serviti-o fierbinte !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...