Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

vineri, 15 decembrie 2017

Kouglof/ Guguluf briosa alsaciana

Guguluf este o prăjitură cu formă caracteristică (ce seamănă cu un turban), acoperită cu stafide, preparată într-o matriță specială de ceramică. Guguluful este o specialitate din Alsacia, Austria, Republica Cehă și Germania de sud.
Originea cuvântului guguluf este cuvântul din germană Gugelhupf sau Gugelhopf, unde Gugel semnifică „cagulă”, „scufie”, la modă în Evul Mediu în Germania, iar Hupf (Hefe) semnifică drojdie (de panificație)”. Unii cred că denumirea germană Gugelhupf ar proveni de la cuvântul german Kugelhut, unde Kugel semnifică „bilă”, „bulgăr”, iar Hut semnifică „pălărie”. (sursa: wikipedia)




Ingrediente:
520 - 550 g de faina
2 oua
90 g de zahar
125 g de unt
25 cl de lapte caldut
20 g  de drojdie proaspata
1 varf de sare
100 g de stafide
30 migdale intregi
zahar pudra

Mod de preparare:


Ungeti bine cu unt forma de kouglof.
Depuneti migdalele intregi pe fundul formei.
Incalziti cuptorul la 180°C.
Sfarimati si diluati drojdia proaspata in laptele caldut. Amestecati.
In bolul robotului sau intr-un castron adanc amestecati faina, sarea si zaharul.
Incorporati ouale treptat si untul moale taiat bucati.
Varsati apoi treptat laptele cu drojdia si amestecati/framantati bine pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului.
La sfarsit adaugati stafidele.
Am pus inca un pic de faina caci aluatul era prea moale.
Puneti aluatul obtinut in forma de kouglof unsa si acoperiti cu un prosop curat.
Deschideti poarta cuptorului si puneti tava de kouglof in fata cuptorului pe poarta deschisa..
Lasati astfel sa creasca 30-40 de minute, intorcand tava de cateva ori.

Dupa ce a crescut, introduceti in cuptor si coaceti timp de 30 minutes la 180°C/210°C.Dupa 30 minute verificati cu un cutit daca este copt.
Puteti lasa inca 5-10 minute coborand temperatura pentru a nu-l rumeni prea tare.
Am lasat 10 minute in cuptorul stins.
Lasati sa se raceasca inainte de a-l scoate din forma.
Scoateti din forma si pudrati-l cu zahar pudra.
Serviti.

Ca si briosa italiana panettone are tendinta de a se usca repede.
Este deci ideal daca este mancat in aceeasi zi.
Dupa puteti face Chec din briosa/cozonac, Friganele sau French toast-reteta aici, Pudding englezesc-vedeti aici .
Puteti sa-l congelati felii.




imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...