Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

duminică, 31 decembrie 2017

Muffins cu ciocolata si nuga

In fiecare an dupa vacanta de vara primesc cateva pachete de nuga de Montélimar. N-am mancat tot  :) si m-am gandit sa fac niste muffins englezesti.
Nuga de Montélimar este o specialitate franceza produsa in regiunea Montélimar , departamentul Drôme. Este o mostenire a retelor de nuga arabe, spaniole si italiene "torrone".

Cunoscuta sub mai multe denumiri, in functie de regiunea in care este pregatita (turrón – spaniola, torró – catalana etc.), torrone este realizat din:
– miere
– zahar
– albuş de ou
– migdale prajite sau diferite tipuri nuci.

Torrone poate avea fie o compozitie cremoasa sau tare, in functie de mixul de ingredienete folosite. Din baterea albusurilor de ou reiese o spuma, iar ca sa fie folosita ca baza pentru nuga trebuie sa indeplineasca 3 caracteristici importante:
1. baza (agentul aromat) trebuie sa fie natural
2. gelatina (ingredientul de legatura) sa fi de foarte buna calitate
3. aerarea compozitiei trebuie facuta cu mare atentie, amestecata incet.
Indiferent de denumirea pe care a capatat-o, toate versiunile sunt derivate din latinul „torrere” care inseamna a praji.
Insa ziua de 2 ianuarie 1701 va ramane celebra in istoria nugalei. 
Atunci, primarul din Mont, Claude Souchon, le-a oferit lorzilor de Burgundia si Berry, aflati in vizita in oras, peste 100 de kilograme de nuga alba. 13 ani dupa, un ambasador arab a primit in dar 20 de kilograme din deliciosul produs si asa nuga s-a raspandit in intreaga lume.
Cel mai frecvent intalnita este ca desert traditional de Craciun in Spania si Italia, precum si in unele regiuni din America Latina si Filipine. (sursa https://produseitalia.wordpress.com/)
Puteti diviza cantitatile in 2 (reteta pentru 25 muffins).
Ingrediente utilizati ca masura un pahar de apa de 200 g
250 gr unt moale
1 pahar si jumatate de faina
1/2 pahar de lapte
1 pahar si 1/4 de zahar (2 pahare in reteta originala)
1 pliculet de praf de copt
1 plic de zahar vanilat
4 oua
50 g cacao
25 bucatele de nuga



Mod de preparare:


Intr-o oala puneti la-ncalzit untul taiat bucatele, laptele, zaharurile si cacaoa.
Amestecati si cand compozitia incepe sa dea in clocot lasati sa fiarba 2 minute .
(nici mai mult nici mai putin- este secretul acestei prajituri)
Luati de pe foc si puneti 8 linguri intr-un castronel pentru a le utiliza la sfarsit.
Separati albusurile de galbenusuri.
Bateti albusurile spuma cu un praf de sare..

In compozitia racita puneti pe rand galbenusurile amestecand de fiecare data


Amestecati faina cu praful de copt si o incorporati in compozitia precedenta.

La sfarsit adaugati albusurile batute spuma.

Ungeti cu unt formele de muffins, varsati compozitia in ele (umpleti-le pe treisferturi) si puneti la cuptorul incalzit la 200°C.
Lasati timp de 20 minutes. Verificati cu un cutit, trebuie sa iasa usor umed.
10 minute inainte de sfarsit puneti bucatele de nuga deasupra.

Scoateti din cuptor, amestecati ciococolata oprita si decorati deasupra.
Lasati sa se raceasca complet

Serviti.




Muffin este o prajitura individuala aparuta in Tara Galilor in secolul XI. Astazi sunt foarte raspandite in tarile anglo-saxone.
imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...