Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

duminică, 28 ianuarie 2018

Gratin de cartofi cu carne si branza Morbier

Un gratin gustos de iarna, ideal acompaniat de o salata verde sau de muraturi.
Gustul deosebit vine de la branza franceza folosita Morbier.
Morbierul este o brânză franceză din lapte crud și integral de vacă, cu pastă presată nefiartă. Se produce în departamentul Jura, în regiunea Franche-Comté, și în special din comunaMorbier, al cărei nume îl poartă.
Se prezintă sub forma de roată cilindrică plată, cu marginea exterioară ușor convexă, cu diametrul de 30-40 cm, cu inaltimes intre 5 si 8 cm și cu greutatea cuprinsă între 5 și 8 kg. Coaja naturală este netedă, de culoare variind de la gri-deschis la galben-portocalie. Pasta este de culoarea fildeșului, suplă, onctuoasă și fondantă, cu gustul de smântână. Se caracterizează prin o dungă neagră centrală orizontală, a căreia origine rămâne încă neclară.
Brânza Morbier face obiectul unei denumiri de origine controlată (AOC) în Franța, apoi al unei denumiri de origine protejată (AOP) în Uniunea Europeană. 
(surse : wikipedia, http://www.ce-inseamna.ro/)

Ingrediente : pentru 3-4 persoane
700 g de cartofi
1 ceapa
1 catel de usturoi
300 g de carne tocata de vita
150 g de branza Morbier
15 cl de smantana
2 linguri bulion de rosiii
sare, piper
cimbru uscat
2 linguri ulei de masline

Mod de preparare :

Gatiti cartofii cu tot cu coaja în apă clocotită până când sunt fierti.
Se curata de coaja si se taie felii.
Curatam si tocam marunt ceapa si usturoiul. 
Le punem la prăjit în uleiul de măsline.
Adaugati carnea tocata si reveniti totul timp de 5 minute.
Puneti bulionul diluat intr-un pahar mic de apa.
Amestecati si lasati sa scada la foc mic timp de
8-10 minutes.
Puneti sare, piper si cimbru uscat.
Adaugati smantana si amestecati..
Ungeti cu unt  o forma de gratin (20/30 cm).
Puneti un strat de cartofi. Presarati sare si piper.
Acoperiti cu carnea pregatita, pastrati sosul ei pentru al 2lea strat de cartofi.
Puneti al 2-lea strat de cartofi. Varsati deasupra sosul pastrat si acoperiti cu felii de branza.
Se coace la 200 ° C timp de aproximativ 25-30 de minute.

Serviti fierbinte cu o salata verde sau cu muraturi.
Iata o  alta varianta cu chorizo care ne-a placut foarte mult - Gratin de cartofi cu chorizo și Morbier .

Pofta Buna!


imprimati print

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...