Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

duminică, 25 februarie 2018

Machbous - orez cu pui (Kuweit)

La 25 februarie, Statul Kuweit sărbătoreşte Ziua Naţională, marcând proclamarea independenţei de stat din 1961.
Machbous este considerat ca o mancare traditionala in regiunea Golfului persic iar in Kuweit este chiar considerat ca mancarea nationala.
Este preparat la nunti, inmormantari, la aniversari, la petreceri etc. toate ocaziile sunt bune :)

La baza era compus din carne de oaie si orez. Astazi variantele la moda sunt cele cu pui si cu peste.
Contine 1 ingredient particular pe care le-am descoperit cu aceasta ocazie: lamaile negre loomi .
In tarile Golfului Persic limetele verzi coapte sunt fierte in apa sarata si apoi uscate la soare, pana ce interiorul lor devine negru. Rezulta un condiment numit ”loomi”, folosit la a oferi o aroma puternica de citrice si gust acrisor mancarurilor cu carne sau legume. Ele sunt sfaramate, sau gaurite cu tepuse, si sunt apoi puse la fiert, la foc mic, in mancare. Exemple ar fi ”machboos”, un orez aromatic preparat in statele din Golful Persic si sosul iranian ”ghorme”.
Daca ca mine nu gasiti loomi, nu le-nlocuiti cu alt tip de lamaie caci vor schima total gustul mancarii.
Nu sunt indispensabile, puteti face fara.

Ingrediente: pentru 4 persoane
1 pui taiat in 4 (am pus 8 ciocanele de pui)
400 g de orez basmati
2 cepe
50 g de concentrat de rosii
1 lingura pudra de cardamon
1 baton de scortisoara
1 lingura pudra de curcuma
3 linguri ulei
1 lingurita de mixed spice (mix de condimente pentru turtă dulce (scortisoara , anason , anason stelat , cardamon , cuișoare , ghimbir...)
1 lingura sare
2 foi de dafin
1 lingurita piper alb
2 loomi (lamai negre uscate )

Pentru decor
1 rosie
verdeata tocata
o mana de stafide
o mana de migdale prajite (feliate sau intregi)


Mod de preparare:

Puneti sare si piper peste carne.
Reveniti ciocanelele in 2 linguri de ulei incins impreuna cu
curcuma si cu pudra mixed spice.

Scoateti carnea si reveniti ceapa tocata marunt.
Adaugati piperul alb, foile de dafin, pudra de cardamom si batonul de scortisoara.
Amestecati si gatiti cateva minute.

Puneti carnea si acoperiti cu apa fiarta. Sarati.

Gatiti la foc potrivit timp de 30-35 minute pana cand puiul este gatit.
Scoateti puiul si rezervati.

Adaugati concentratul de rosii si orezul. Amestecati.

Gatiti la foc mic timp 15-20 de minute. Amestecati din cand in cand si verificati de apa.

Ciocanele de pui le puneti la prajit intr-un pic de ulei.

Colorati-le bine pe toate partile.

Serviti orezul fiert si puneti deasupra puiul prajit.

Decorati cu stafide, rosii taiate, verdeata tocata si migdale prajite.
Pofta Buna!


imprimati print



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...