În Georgia și Armenia, la est de Marea Neagră, există crânguri de rodieri sălbatici în preajma unor așezări antice abandonate.
Este foarte probabil ca fructul oprit (Adam si Eva) să fi fost mai degrabă o rodie decât un măr, dată fiind etimologia sa și presupusul habitat precizat de Geneză.

Mitul Persefonei, zeița Infernului, face referire, de asemenea, la rodie - vedeti legenda ei aici.
Cultivarea rodiei are o lungă istorie în Armenia; resturi de rodie datând din anii 1000 î.e.n. au fost găsite în această țară.
Rodia este unul dintre simbolurile Armeniei, reprezentând fertilitatea, abundența și căsătoria.
Rodia este considerat fruct tradițional în Israel, și este folosit în cadrul ceremoniilor de Iom Kipur și Sukkot (sărbătoarea recoltei) ce au loc în lunile septembrie - octombrie.


Nemuritorii, unitatea de infanterie de elită din Persia antică, aveau sulițe cu contragreutăți în formă de rodie la mâner, făcute din aur ( pentru ofțeri) sau din argint (pentru infanteriștii obișnuiți).
În Iranul de astăzi, încă se crede că fructul e aducător de sănătate și viață lungă.
Rodia (cunoscută în multe limbi ca „grenade”; în românește i se spune și „granată) a dat numele său grenadei de mână, datorita formei, mărimii și asemănării dintre semințele de rodie și fragmentele de grenadă.
În timpurile moderne, rodia încă poartă puternice simboluri pentru poporul grec. Pentru comemorarea morților, grecii pregatesc „kollyva” (coliva) ca ofrandă, aceasta fiind pregătită din grâu fiert, amestecat cu zahăr și ornată cu rodii. O altă tradiție din Grecia cere ca rodia să fie spartă la pământ cu ocazia căsătoriei, de Anul Nou sau când se cumpără o casă nouă, musafirul aducând o rodie în dar, rodie ce este plasată sub sau lângă iconostasul casei („ikonostasi”), ca simbol al abundenței, al fertilității și al norocului. (sursa: wikipedia)
Am folosit forme de silicon sub forma de emisfere.

Ingrediente: 6 persoane
20 cl de lapte,
2 foi de gelatină,
1/2 pastaie de vanilie,
75 g zahăr pudră,
2 galbenusuri de ou.
100 g smântână oentru frisca,
1 rodie
6 biscuiti
Mod de preparare:
Am folosit forme de silicon sub forma de emisfere.


20 cl de lapte,
2 foi de gelatină,
1/2 pastaie de vanilie,
75 g zahăr pudră,

100 g smântână oentru frisca,
1 rodie
6 biscuiti
Mod de preparare:
Puneti la fiert laptele cu vanilia.
Se amestecă bine galbenusurile cu zaharul intr-un castron sau bol mai mare.
Se toarnă treptat peste galbenusuri laptele fierbinte, amestecand bine cu un tel.
Se pune la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda pe fund, pana cand incepe sa fiarba si pana cand crema se ingroasa un pic.
Luati de pe foc si adaugati gelatina stoarsa bine. Amestecati.
Lasati crema sa se raceasca amestecand din cand in cand.
Taiati rodia in 2: scoateti zeama dintr-o jumatate si bobitele din cealalta jumatate.
Cand crema engleza s-a racit adaugati in crema jumatate din bobite si din zeama.
Mixam smantana intai usor, apoi la viteza mai mare pana obtinem o textura de frisca.
Incorporam frisca la crema engleza.
Am decorat fundul formelor cu un pic de zeama si cu bobite de rodie(opțional).
Se toarnă crema deasupra si se da la rece.
Rezervați cel puțin 6 ore în frigider inainte de a le demula.
Scoateti din forme, puneti fiecare bavaroise pe un biscuit si decorati cu un pic de zeama si cu bobite de rodie.

Se serveste imediat.
Se amestecă bine galbenusurile cu zaharul intr-un castron sau bol mai mare.
Se toarnă treptat peste galbenusuri laptele fierbinte, amestecand bine cu un tel.
Se pune la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda pe fund, pana cand incepe sa fiarba si pana cand crema se ingroasa un pic.

Lasati crema sa se raceasca amestecand din cand in cand.
Taiati rodia in 2: scoateti zeama dintr-o jumatate si bobitele din cealalta jumatate.
Cand crema engleza s-a racit adaugati in crema jumatate din bobite si din zeama.
Mixam smantana intai usor, apoi la viteza mai mare pana obtinem o textura de frisca.

Am decorat fundul formelor cu un pic de zeama si cu bobite de rodie(opțional).
Se toarnă crema deasupra si se da la rece.
Rezervați cel puțin 6 ore în frigider inainte de a le demula.
Scoateti din forme, puneti fiecare bavaroise pe un biscuit si decorati cu un pic de zeama si cu bobite de rodie.

Se serveste imediat.

![]() |
Imprimati print |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu