Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

miercuri, 22 februarie 2017

Brioşă finlandeza - Korvapuusti

O reteta minunata!
Pentru moment nu vreau alte briose, le voi reface foarte des cu siguranta:).
Aceste briose rulate cu scortisoara sunt cunoscute sub numele Kanelbulle, Kanelbullar in Suedia sau Korvapuusti in Finlanda..





Au aparut dupa primul razboi mondial dupa ce disponibilitatea produselor a crescut.

Ingredientele principale sunt: faina, laptele, drojdia, zaharul, untul sau margarina

Sunt umplute cu unt, zahar si scortisoara si uneori cu cardamom.

Forma este de obicei circulara

In Finlanda forma este mai deosebita in forma de "ureche" .

Va propun aceasta varianta finlandeza- Korvapuusti care mi-a placut foarte mult .
Ingrediente: 20 de briose
Pentru aluat :
250 ml lapte
1 ou
85 g zahar
un varf de sare
1 lingurita de pudra de cardamom (am pus un mix de condimente pentru turtă dulce (scortisoara , anason , anason stelat , cardamon , cuișoare , ghimbir...)
500 g faina
3 lingurite de drojdie uscata
100 g de unt moale

Pentru Garnitura

50 g unt topit si racit
40 g zahar
30 g ciocolata pudra aromata cu scortisoara si nucsoara
(puteti pune 20 g de scortisoara, sau un amestec cacao-scortisoara)

1 ou pentru dorat
pentru decor: zahar perlat, zahar pudra

Mod de preparare:

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina.
Lasam sa-si dubleze volumul .
In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, oul, sarea, condimentele si untul moale.
Amestecati si incorporati laptele ramas. 
Framantam cca 10-15 minute.
Acoperim si lasam sa creasca 2-3 ore.

Se degazează aluatul .
Făinăm suprafața de lucru și intindem aluatul intr-o foaie de forma dreptunghiulara.


Am facut 2 dreptunghiuri unul mai mare din 2/3 de aluat si celalalt mai mic.
Punem deasupra untul topit , zaharul si ciocolata.

Rulati strans aluatul cu umplutura.
Cu un cutit taiati trapezuri : baza de 5 cm si partea superioara de 1,5 cm. 
Puneti-le in picioare :) si cu coada rotunda si subtire a unei linguri apasati si presati in mijloc.

Puneti-le pe o placa de silicon sau acoperita cu hartie de copt si lasati-le sa creasca inca 30 de minute.

Dati-le la cuptor- preinccalzit la  200°C timp de 15-20 de minute
(depinde de marimea lor)

Sunt delicioase, parfumate si crocante.
Ungeti-le cu oul batut si decorati cu zahar perla.
Lasati-le sa se raceasca un pic si pudrati-le cu zahar pudra.



Sunt excelente si daca nu le consumati toate imediat pastrati-le intr-un sac de plastic.

Pofta buna !

imprimati print


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Retete pe harta lumii :

Retete din lumea intreaga

Abhazia (1) Afganistan (2) Africa de Sud (3) Albania (4) Algeria (12) Andorra (1) Anglia (14) Angola (1) Antilele franceze (4) Arabia Saudită (2) Argentina (7) Armenia (1) Aruba (1) Australia (3) Austria (12) Azerbaijan (1) Bahamas (1) Bahrain (1) Barbados (1) Belgia (15) Belize (1) Benin (1) Bhutan (1) Bielorusia (1) Birmania (1) Bolivia (3) Bosnia și Herzegovina (5) Botswana (1) Brazilia (5) Brunei (1) Bulgaria (7) Burkina Faso (1) Burundi (1) Cambogia (1) Camerun (2) Canada (3) Capul Verde (1) Caraibe (1) Cehia (3) Chile (3) China (22) Ciad (1) Cipru (2) Coasta Ivoriana (1) Columbia (4) Congo (1) Coreea (7) Corsica (5) Costa Rica (1) Croatia (5) Cuba (1) Danemarca (5) Djibouti (1) Ecuador (1) Egipt (3) Elvetia (4) Emiratele Arabe Unite (1) Estonia (1) Eswatini (1) Etiopia (1) Fiji (1) Filipine (1) Finlanda (4) Franta (162) Gabon (1) Gambia (1) Georgia (2) Germania (32) Ghana (1) Gibraltar (1) Grecia (11) Guatemala (1) Guineea (2) Guineea Ecuatoriala (1) Guineea-Bissau (1) Guyana (1) Haiti (1) Honduras (1) India (11) Indonezia (4) Insula Guam (1) Insula Man (1) Insulele Cayman (1) Insulele Comorre (1) Insulele Feroe (1) Insulele Marshall (1) Insulele Salomon (1) Iordania (1) Irak (1) Iran (2) Irlanda (2) Islanda (2) Israel (5) Italia (66) Jamaica (1) Japonia (12) Kazahstan (1) Kârgâzstan (1) Kenia (3) Kiribati (1) Kuweit (1) Laos (1) Letonia (1) Liban (8) Liberia (1) Libia (1) Liechtenstein (1) Lituania (2) Luxemburg (3) Macedonia (3) Madagascar (3) Malaezia (2) Malawi (3) Maldive (1) Mali (1) Malta (2) Maroc (15) Mauritania (1) Mauritius (2) Mexic (7) Micronezia (1) Moldova (5) Monaco (1) Mongolia (1) Mozambic (2) Muntenegru (2) Namibia (1) Nauru (1) Nepal (1) Nicaragua (1) Niger (1) Nigeria (3) Norvegia (2) Noua Zeelanda (2) Olanda (4) Oman (1) Osetia de Sud (1) Pakistan (3) Palau (1) Palestina (2) Panama (3) Papua Noua Guinee (1) Paraguay (1) Peru (4) Polonia (8) Portugalia (8) Puerto Rico (1) Republica Centrafricană (1) Republica Dominicană (3) Reunion (5) Romania (86) Rusia (14) Rwanda (2) Salvador (1) Samoa (1) San Marino (1) São Tomé și Príncipe (1) Senegal (2) Serbia (9) Seychelles (1) Sfânta Lucia (1) Sfântul Kitts și Nevis (1) Sfântul Vincențiu și Grenadinele (1) Sierra Leone (1) Singapore (3) Siria (2) Slovacia (2) Slovenia (5) Somalia (1) Spania (9) Sri Lanka (1) Statele Unite (30) Sudan (2) Suedia (6) Surinam (1) Swaziland (1) Tadjikistan (1) Tailanda (9) Taiwan (1) Tanzania (3) Timor de est (1) Togo (1) tonga (1) Trinidad și Tobago (1) Tunisia (8) Turcia (11) Turkmenistan (1) Tuvalu (1) Ucraina (4) Uganda (2) Ungaria (9) Uruguay (3) Uzbekistan (1) Vanuatu (1) Venezuela (3) Vietnam (4) Yemen (1) Zimbabwe (2)