Sparanghelul a început să fie cultivat în anii 3000 î.Hr., în estul Mediteranei.
În prezent creşte în soluri nisipoase, în Europa, Africa, Asia şi America de Nord şi de Sud.
În Europa, sezonul de recoltare durează din aprilie până la finalul lunii iunie.
Având efect de antiîmbătrânire, antiinflamator şi chiar afrodisiac, sparanghelul este cu adevărat un aliment deosebit.
Sparanghelul poate fi găsit în trei culori: verde, violet şi alb. Cel verde este sortimentul cel mai des întâlnit în supermarketuri. Sparanghelul cu lăstari subţiri, verzi închis, cu capetele închise este cel mai bun. Sparanghelul violet a fost cultivat pentru prima oară în regiunea Albenga, din Italia. Acesta are un gust mai dulce decât cel verde şi cel alb şi o textură mai fragedă. Sparanghelul alb este considerat o delicatesă, în special în Germania si Franta. Diferenţa dintre sparanghelul alb şi cel verde este că primul este cultivat într-un mediu întunecat. Citeste mai mult: adev.ro/nnxv2h

Va propun o reteta cu sparanghel francez din regiunea Landes renumita pentru nisipurile sale.
Sparanghelul alb de Landes este cultivat in solul nisipos din apropierea mării si este un produs nobil IGP - Indicatie Geografica Protejata.
Va propun o reteta cu sparanghel francez din regiunea Landes renumita pentru nisipurile sale.
Sparanghelul alb de Landes este cultivat in solul nisipos din apropierea mării si este un produs nobil IGP - Indicatie Geografica Protejata.
Sparanghelul alb are particularitatea de a fi recoltat inainte de a vedea lumina soarelui.
500 g sparanghel alb IGP de Landes
2 linguri mustar (folositi tipul preferat)
2 linguri otet alb (din orez penntru mine)
2 linguri otet balsamic
3 linguri ulei masline
1 ou
60 g de pesmet
sare, piper proaspat macinat
Mod de preparare:
Curatam sparanghelul ajutorul unei ustensile pentru curatat legume.
Taiem 1 cm din baza si incepem curatarea de la 4 cm de varf spre baza.
Clatiti sub jet de apa rece si puneti-l la fiert in apa fierbinte cu sare timp de 15 minute. Scurgeti si rezervati.
Preaparati sosul vinaigrette : amestecati cu un tel, o lingura de mustar cu otetul alb si otetul balsamic , uleiul de masline, sare si piper.
Bateti oul intr-un bol cu o lingura de mustar si adaugati 2 linguri de apa calduta.
Puneti sare si piper si varsati intr-o farfurie un pic adanca.
Puneti pesmetul intr-o alta farfurie.
Rulati sparanghelul in ou si apoi in pesmet.
Incalziti untul si prajiti sparanghelul timp de 5 minute.
Serviti-l fierbinte cu sosul vinaigrette.
Este fin si delicios !
Pofta Buna!

![]() |
imprimati print |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu