Un pic de istorie :
În anul 64 Siria a fost cucerită de către romani și transformată în provincie romană. Începând din secolul al IV-lea a făcut parte din Imperiul Bizantin. În secolul al VII-lea a intrat sub stăpânire arabă. În secolele XI-XIII, unele părți ale țării au fost cuprinse în statele feudale create de cruciați în zonă. În perioada 1526-1918, a fost provincie a Imperiului Otoman. În 1920 a intrat sub mandatul Ligii Națiunilor, care a predat-o spre administrare Franței.
În cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, Siria a fost ocupată de trupe britanice și franceze care, în septembrie 1941, au proclamat Republica Independentă Siria. Prerogativele puterii au fost predate guvernului sirian abia în ianuarie 1944, iar independența deplină a fost obținută la 17 aprilie 1946. (sursa: https://www1.agerpres.ro/)
Mhallabiyé [المهلبية] este un desert familial de casa foarte popular in Siria. Este simplu, rapid si practic de facut pentru familiile sarace si numeroase. Am gasit reteta pe un site sirian Paris-Alep (cuisine syrienne).
Ingrediente :
0,75 l de lapte de casa sau bio
60 g de zahar
10 cl de smantana lichida
3 linguri pline de faina de orez (sau 3 linguri de amidon de porumb maïzena)
2 linguri de apa de trandafiri
În cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, Siria a fost ocupată de trupe britanice și franceze care, în septembrie 1941, au proclamat Republica Independentă Siria. Prerogativele puterii au fost predate guvernului sirian abia în ianuarie 1944, iar independența deplină a fost obținută la 17 aprilie 1946. (sursa: https://www1.agerpres.ro/)
Astazi au trecut deja 7 ani de la declanşarea conflictului din Siria.
Pe 15 martie 2011, în urma «Primăverii arabe», o serie de mişcări de protest, paşnice, au loc la Damasc şi în provincia siriană. Regimul preşedintelui Bachar al-Assad reprimă cu violenţă manifestaţiile şi denunţă «o rebeliune armată a grupurilor salafiste». Este începutul războiului civil din Siria care, 7 ani mai târziu, s-a soldat déjà cu 350.000 de morţi, sute de mii de răniţi şi milioane de persoane deplasate sau refugiate.
In acest razboi devastator, civilii sunt cei care au platit cel mai greu tribut. Printre victimele razboiului figureaza 106.390 de civili dintre care 19.811 copii, potrivit ONG-ul Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO),. (https://www.rfi.ro/)
Pe 15 martie 2011, în urma «Primăverii arabe», o serie de mişcări de protest, paşnice, au loc la Damasc şi în provincia siriană. Regimul preşedintelui Bachar al-Assad reprimă cu violenţă manifestaţiile şi denunţă «o rebeliune armată a grupurilor salafiste». Este începutul războiului civil din Siria care, 7 ani mai târziu, s-a soldat déjà cu 350.000 de morţi, sute de mii de răniţi şi milioane de persoane deplasate sau refugiate.
In acest razboi devastator, civilii sunt cei care au platit cel mai greu tribut. Printre victimele razboiului figureaza 106.390 de civili dintre care 19.811 copii, potrivit ONG-ul Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO),. (https://www.rfi.ro/)

Intr-adevar un desert simplu si fara pretentii care seamana foarte mult cu un desert din Paraguay - Crema de lapte - Paraguay (Crema de leche y maizena).
Lumea este "mica" iar retetele si bucataria sunt universale .

0,75 l de lapte de casa sau bio
60 g de zahar
10 cl de smantana lichida
3 linguri pline de faina de orez (sau 3 linguri de amidon de porumb maïzena)
2 linguri de apa de trandafiri
fructe uscate : fistic, nuci, migdale, fructe de padure Goji ...

Mod de preparare: pentru 4 portii
Prajiti usor intr-o tigaie fisticul, nucile si migdalele. Rezervati.
Puneti la fiert 50 cl de lapte cu smantana lichida.
Diluati faina de orez in laptele ramas.
Adaugati-o in laptele fierbine si amestecati.
Puneti zaharul si fierbeti la foc mic amestecand in continuu pana cand crema se-ngroasa
Luati de pe foc si adaugati apa de trandafiri.
Traditia siriana este de a lasa crema sa se prinda un pic pe fundul oalei.
Daca o faceti asa nu va trebuie apa de trandafiri gustul de ars este suficient si foarte apreciat in Siria. Atentie totusi nu trebuie sa fie arsa tare .

Mod de preparare: pentru 4 portii
Prajiti usor intr-o tigaie fisticul, nucile si migdalele. Rezervati.
Puneti la fiert 50 cl de lapte cu smantana lichida.

Adaugati-o in laptele fierbine si amestecati.
Puneti zaharul si fierbeti la foc mic amestecand in continuu pana cand crema se-ngroasa
Luati de pe foc si adaugati apa de trandafiri.
Traditia siriana este de a lasa crema sa se prinda un pic pe fundul oalei.

Puneti crema in verine si lasati-o sa se raceasca.
Decorati cu fructe uscate cand este complet racita si dati-o la rece.
Decorati cu fructe uscate cand este complet racita si dati-o la rece.
![]() ![]() ![]() |
surse photos https://www.al-fanarmedia.org/2014/02/hidden-victim-of-syrias-conflict-historical-heritage/, https://www.youtube.com/watch?v=GkyOovJZkG8, https://positivr.fr/guerre-photo-avant-apres-syrie-alep/ |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu