Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

joi, 17 martie 2016

Fricassée de pui cu smantana

Dupa Supa crema Du Barry si Oua posate cu sos bourguignon, va prezint reteta care trebuia realizata dupa a 3a saptamana de curs.
Cum va spuneam deja in prima reteta publicata, aveti aici reteta oficiala livrata de un curs gratuit de bucatarie organizat de specialisti francezi- MOOC cuisine de l'Afpa (MOOC-Massive Open Online Course).
6 saptamani de curs : 1 - legumele, 2 - oua, sosuri, 3 - carnea, 4 - pestele, 5- patiserie
Fiecare saptamana trebuie trecut un test si realizata o reteta.
Ultima saptamana un test global de 50 intrebari. Cei care vor reusi vor obtine o atestare.

Aveti in aceasta reteta mai multe technici foarte importante pentru bucatarii amatori pasionati:
- realizarea unui fond alb de pui,
- taierea morcovilor in "bouquetière",
-"glacer à blanc"- confierea cepelor mici, a morcovilor taiati, a ciupercilor,
-"crèmer" -realizarea unui sos legat cu smantana .

Ingrediente:
1 pui  de tara
2 linguri de ulei
40 g unt
2 cepe mari
1 praz
2 morcovi
cuisoare
cimbru, dafin
3 linguri  faina
3 linguri smantana
sare și piper

Garnituri: 
150 g ceapa mica
150 g de ciuperci mijlocii
6-7 morcovi
1 lingură suc de lămâie
30 g de unt
zahăr pudră
sare, piper

Mod de preparare:
Se curata si se spala legumele. Se taie puiul si se pastreaza pulpele si piepturile dezosate.
Cu carcasa ramasa pregatim fondul alb. Taiem carcasa in bucati, prazul si morcovul in rondele. Punem cuisoarele in ceapa taiata in 4. Intr-o oala adanca punem carcasa, deasupra legumele taiate , cimbrul, dafin, sare si piper.
Se acopera cu 2-3 l de apa rece și se aduce la fierbere.
Se lasa sa fiarba fara sa acoperim la foc mijlociu, timp de aproximativ 1 oră.
Indepartati spuma frecvent. Adaugati apa daca a scazut prea mult.
Se strecoara supa printr-un tifon/strecuratoare fina pentru a păstra doar lichidul.

Intre timp preparam garniturile: ceapă, morcov și ciuperci.
Se-ncepe prin taierea morcovilor- aveti model de taiere in poza
- se taie morcovul in bucati lungi de 5 cm, apoi fiecare bucata o taiem in lungime in 2,3,4 bucati (depinde de grosimea morcovului)
- taiem cu un cutit fin varfurile/unghiurile pentru a deveni subtiri si rotunde




Se curata ceapa si se pune intr-o tigaie adanca. Se acoperă cu apă rece, se pune o nuca de unt, un pic de zahăr pudră, sare. Se aduce la fierbere si se acopera la suprafata cu un capac din hartie de copt gaurit in mijloc. Lasam sa fiarba până la evaporarea completă a apei. Luam capacul din hartie si dam ceapa prin sosul format din zahar si unt. Rezervam.

Se pun morcovii taiati intr-o oala adanca. Se acoperă cu apă rece,se pune o nuca de unt, un pic de zahăr pudră, sare. Se aduce la fierbere si se acopera la suprafata cu un capac din hartie de copt gaurit in mijloc. Lasam sa fiarba până la evaporarea completă a apei. Luam capacul din hartie si amestecam morcovii cu sosul format din zahar si unt. Rezervam.


Se taie ciupercile in 6/8 si se pun intr-o tigaie adanca. Punem deasupra sucul de lamaie, sare, un pic de unt, acoperim cu apa. Se aduce la fierbere si se acopera la suprafata cu un capac din hartie de copt gaurit in mijloc. Lasam sa fiarba până la evaporarea completă a apei. Luam capacul din hartie si amestecam ciupercile cu sosul format. Rezervam.



Se taie marunt ceapa rămasă.
Prajim bucatile de carne în grăsimea fierbinte (ulei + unt). Rezervam carnea.
Degresăm tigaia si punem ceapa la calit.
Cand este lucioasa adaugam faina si amestecam la foc mic 2-3 minute.

Adaugam treptat fondul alb, amestecand cu un tel.
Se pun bucatile de carne, cimbru, dafin, sare, piper si se lasa sa fiarba acoperit timp de 20-30 de minute.

Scoatem bucatile de carne. Strecuram sosul si-l punem din nou pe foc.

Il reducem daca este nevoie- trebuie sa fie legat adica sa se tina pe dosul lingurii.







Adaugam smantana si amestecam bine.



Verificam de sare si piper. Se pune carnea în sos și se fierbe la foc mic 5 minute.

Este gata, puteti servi cu garnitura pregatita si cu orez alb.

Pofta Buna!

Iata si atestarea obtinuta :

2 comentarii:

  1. Felicitari, Catalina ! O reteta imbietoare, consistenta si sanatoasa ! Vinn si eu cu o farfurie :) :) :)

    RăspundețiȘtergere

The moneytizer

The moneytizer

Retete din lumea intreaga

The moneytizer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...