Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

luni, 28 decembrie 2015

Gratin de cartofi Dauphinois

a propun o garnitura eleganta pentru o friptura, mancarica cu carne in sos......o budinca de cartofi gratinata care se topeste in gura.

Gratin Dauphinois este o reteta clasica a bucatariei franceze.
Reteta originala este inca disputata intre marii bucatari francezi. Cu sau fara branza, cu sau fara usturoi, cu sau fara cimbru.
Este foarte importanta alegerea cartofilor – sa fie nu foarte tari.
Eu am facut o varianta ROZ.

Varietati de cartofi colorate:
St. Galler - cartoful mov sau violet este un soi foarte productiv, puternic pigmentat recomandat in prevenirea si combaterea cancerului, protejeaza celulele sanatoase, apara organismul de radicalii liberi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mentin sanatatea inimii, previn imbatranirea.
Cherie - cartoful roz, la fel de productiv ca St. Galler, si pigmentat in roz.
Sunt doua soiuri foarte rare de cartofi care provin din Peru, cu beneficii pentru sanatate.


Ingrediente:
- 800 g cartofi
- 2 catei de usturoi
- lapte 1/2 litru
- 25 cl de smantana
- sare, piper,
- 150 gr cascaval ras
- 2 oua (ține o lingura de smantana pentru oua la final)
- nucsoara

Mod de Preparare:

Se curata cartofii, se spala si se taie în felii subțiri. 

Nu spalați  feliile de cartofi odată tăiate.
Curatati usturoiul si taiati cateii in doua in lungime. 


Freacati bine vasul de copt cu cateii de usturoi. 

Ungeti vasul de copt cu unt și puneti  apoi usturoiul tocat fin.

Plasati primul strat de cartofi, se condimenteaza cu sare si piper, se adaugă 1-2 linguri de smântână, un pic de nucsoara  și o lingură de brânză rasă. 
Continuati cu un al doilea strat de cartofi, sare și piper, puneti smantana, nucsoara si cascavalul.

Repetați din nou pana se umple vasul.


Varsati deasupra laptele cald.
Coaceți în cuptorul cald (180 ° - 200 °) timp de 40 de minute. 

Scoateți din cuptor.

Se bat ouale cu o lingura de smantana si un pic sare.
Se toarna peste cartofi.
Adaugati cascavalul ras si se coace inca 15 minute.
Se serveste fierbinte cu friptura de curcan de exemplu (reteta friptura aici).


Poftă Bună !!!!

Imprimati-Print




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...