Toate imaginile si textele care apar în acest blog, daca nu s-a specificat altfel, sunt proprietatea mea exclusiva si sunt protejate în conformitate cu Legea 8/1996 din România şi de legislatia internationala. Imaginile si/sau textele nu pot fi reproduse, copiate, transmise, publicate sau modificate, integral sau partial si pe orice suport, fara permisiunea mea scrisa. © Blogul lui Catalina

duminică, 29 mai 2016

Pastrama din muschiulet de porc

Dupa varianta din piept de pui- reteta aici- va propun de data aceasta o varianta din muschiulet fraged de porc.
Muschi file sau muschiulet de porc?  Sunt  bucati de carne complet diferite si de obicei nu se pot substitui in retete.
Muschiul file:
Este mai cunoscut sub denumirea de cotlet fara os. Este portiunea de carne taiata de deasupra coastelor, de culoare deschisa si cu putina grasime, suficient de mare incat sa poti taia din ea felii pentru friptura. Se poate pregati si la gratar, si la cuptor, la temperaturi medii. Daca este marinat si gatit la cuptor, muschiul de porc va fi extrem de fraged.
Muschiuletul de porc:
Este subtire si mic, cu o carne fina si fara grasime. De obicei, cantareste in jur de 1 kg si se vinde intreg. Este o carne frageda si nu necesita neaparat marinare. Il poti gati la gratar sau in tigaie pentru ca se comporta bine la temperaturi inalte.
Sunt unele dintre cele mai cumparate si cautate bucati de carne de porc. 
Pastrama este un produs alimentar preparat din carne dezosată de oaie, de capră, de porc, de vacă, de iepure, de gâscă, de pește etc., puternic condimentat, conservat prin sărare, afumare și uscare.
Pastrama a fost adusă și în Statele Unite acum mai bine de 100 de ani de imigranți români.
Acolo, aceasta se numește "pastrami" și este foarte larg comsumată.
Precum cele mai multe inventii bune din viata, pastrama a fost creata din nevoie.
Prepararea, care include conservarea carnii, a fost ideala pentru a economisi unele proteine valoroase, atunci cand refrigerarea nu exista. In plus, si cuvantul "pastrama" provine tot din limba romana.
Cuvantul romanesc "a pastra" este considerat radacina cuvantului "pastrami" ("pastrama").
Pastrama a ajuns in USA prin intermediul evreilor romani stabiliti in New York.
Macelarul Sussman Volk este cel care pretinde ca a introdus sendvisul cu pastrama fierbinte, in anul 1887, la magazinul sau de delicatese din Strada Delancey.
Povestea spune ca, pentru ca a permis unui cunoscut sa depoziteze unele bagaje in magazinul sau, Volk a primit reteta de pastrama din partea acestuia.
La inceput, Sussman a vandut carnea in bucati mari, insa apoi a inceput sa le taie in bucati subtiri si sa le puna pe paine, cu mustar. A inceput sa vanda carnea aproape imediat si a transformat in curand macelaria sa in restaurant.
Sendvisurile traditionale sunt servite pe paine de secara, cu mustar. Pastrama este facuta cel mai des din pieptul taiat al animalului. Carnea este conservata cu ajutorul unei paste sarate de condimente precum coriandru, seminte de mustar si boabe de piper negru, dupa care este afumata.
Inainte de a fi servita, carnea este reincalzita.
(www.ziare.com, wikipedia)

Ingrediente: pentru 4-5 persoane
1 muschiulet de porc - 450 g
2 linguri de sare
2 buc. frunza de dafin
1,5 linguri zahar
2 catei de usturoi
2 pahare de apa - sa acopere carnea
1,5 linguri miere
2 linguri ulei de masline
1 lingura sos de soia
2 linguri boia ardei dulce afumata
piper negru macinat dupa gust


Mod de preparare:
Carnea se va macera in 2 etape .
Prima marinada:
Intr-un bol se pun zaharul, usturoiul zdrobit, sarea si frunzele de dafin
Adaugati 2 pahare de apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul.
Muschiuletul de porc se spala boine si se pune int-o cratita cu capac.
Turnati marinada, aveti grija sa acopere complet carnea, puneti
capacul si lasati la frigider pentru 24 de ore.
Dupa acest timp carnea se scoate din marinada, se spala bine si se usuca cu un prosop de hartie.
Se prepara a 2-a marinada:
Se amesteca mierea cu sosul de soia, uleiul, un pic de piper macinat si boia de ardei dulce afumata.
Ungeti bine muschiuletul de porc cu amestecul obtinut si lasati alte 24 ore la frigider.
Legati carnea cu sfoara de bucatarie pe toata lungimea.
Puneti carnea pe o folie de aluminiu intr-o tava - si dati la cuptor, la 180 de grade pentru 60-70 de minute.
Trebuie sa fie acoperita cu folia la-nceput dar nu inchisa complet (lasati sa rasufle).
Pentru a se rumeni frumos dupa 30 de minute o descoperiti- o ungeti din cand in cand cu sucul lasat si o intoarceti de 2-3 ori.
Lasati sa se raceasca - minim 10 minute pentru a o putea taia frumos.

Serviti calda sau rece ca aperitiv, intr-un sandwich, cu o salata.....



Pofta Buna !!!!!



imprimati print

2 comentarii:

miauuu...........

a target="_blank" href="http://www.hostingpics.net" title="Hebergeur d'image">Hebergeur d'image
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...